Casa Turquia by Meireles+Pavan Arquitetura is a sensorial feast in Carrara marble

This residence in São Paulo, Brazil, employs dramatic contrasts in spatial volume alongside a restrained material palette to craft an assortment of experiences that astound and awe.

by Jerry ElengicalPublished on : Dec 25, 2021

Brazil-based firm Meireles+Pavan Arquitetura has completed a residence in the city of São Paulo that has been structured as a diverse assortment of sensorial experiences. Featuring surfaces clad in Carrara marble and polished concrete, complemented by systems of wooden shutters, Casa Turquia is settled in the upscale neighbourhood of Jardim Europa, in the Pinheiros district of western São Paulo. Through a restrained use of colour and texture, coupled with strong, clean lines and dynamic shifts in spatial volume, the architects have crafted an abode that revels in an abundance of light and serenity.

  • A narrow entry portal initially sets the tone for the residence’s spatial character | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    A narrow entry portal initially sets the tone for the residence’s spatial character Image: Maíra Acayaba
  • This constricted space breaks out into an open double height living area | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    This constricted space breaks out into an open double height living area Image: Maíra Acayaba

The home’s façade design reveals little to the outside, exhibiting a somewhat minimalist aesthetic composed of two rectilinear volumes dressed in contrasting material palettes. While the upper block features rippling surfaces of Carrara marble bordering a sequence of shuttered openings, the edifice below has been given a more plain finish. A low-ceiling entrance hall sets the tone for the journey through the residence's design, expanding into an enormous double height living space that typifies the dramatic shifts in spatiality seen throughout the project. Suspended above is a roof dressed in Carrara marble, transitioning into a pure white ceiling held aloft by massive cylindrical columns.

  • Retractable glass windows separate the indoor living space from the outdoor social area and pool | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Retractable glass windows separate the indoor living space from the outdoor social area and pool Image: Maíra Acayaba
  • The living area flows into an outdoor social space | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    The living area flows into an outdoor social space Image: Maíra Acayaba

Retractable glass windows, spanning the width and height of the living area, serve to segregate and illuminate the interior as and when necessary. From here, the layout flows into an outdoor social area featuring lounges, parasols, and sun beds, arranged around a large stone pool. At the rear of the site beyond the pool area is a pavilion-like structure housing a sauna and gym which are illuminated by the reflection of the water which hosts fish, turtles, and aquatic plants, as mentioned by the architects. In fact, the landscape design of the entire site has been configured to break the monotony of marble and concrete, with many of the social areas overlooking pockets of lush vegetation.

  • Centred around a pool, this area features sun beds and lounges | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Centred around a pool, this area features sun beds and lounges Image: Maíra Acayaba
  • The stone-clad pool borders a staircase leading to the basement level | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    The stone-clad pool borders a staircase leading to the basement level Image: Maíra Acayaba
  • Ocular openings feature in the ceiling of this space | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Ocular openings feature in the ceiling of this space Image: Maíra Acayaba

As per the architects, the residence's main circulation stream exploits this 'funnelled' spatial choreography, particularly in the staircase leading into the underground garage and game room, which gradually opens up into a space showered with light by an ocular opening in its ceiling. Most of the auxiliary areas including two additional suites, a laundry room, storage area, and a home theatre, have been placed on this basement level.

  • Frameless glass railings are a prominent element of the interior design | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Frameless glass railings are a prominent element of the interior design Image: Maíra Acayaba
  • The internal staircase contrasts the wooden materiality of the walls surrounding it | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    The internal staircase contrasts the wooden materiality of the walls surrounding it Image: Maíra Acayaba
  • Most of the living spaces overlook pockets of lush vegetation scattered throughout the site | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Most of the living spaces overlook pockets of lush vegetation scattered throughout the site Image: Maíra Acayaba

Frameless glass railings are a staple feature of the residence, accentuating the sense of lightness and delicacy that pervades the interior design. This is especially evident in the internal staircase which infuses a cold, machine-like contrast to the wood-finished walls flanking it. The space’s grey enclosing surfaces are decorated with elements that exhibit a play between recess and relief, punctuated by flashes of green creepers along their edges. On the first floor, two mirrored suites occupy much of the functional area, with a similar layout followed on the next level - save for the addition of a huge master suite equipped with a study and large walk-in closet.

  • Second Floor Plan | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Basement Floor Plan Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura
  • Ground Floor Plan - A | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Ground Floor Plan - A Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura
  • Ground Floor Plan - B | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Ground Floor Plan - B Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura

The residence's relatively muted palette uses Carrara marble as its focal point, with all other textures including wood, concrete, and stone serving to complement its veiny and delicate, yet surprisingly imposing materiality. By deftly exploiting contrasts in spatial perception, Meireles+Pavan Arquitetura has crafted a true sensorial feast that promises to awe and astound any and all visitors to walk through the halls of Casa Turquia.

  • First Floor Plan | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    First Floor Plan Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura
  • Second Floor Plan | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Second Floor Plan Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura
  • Sections | Casa Turquia | Meireles+Pavan Arquitetura | STIRworld
    Sections Image: Courtesy of Meireles+Pavan Arquitetura

Project Details

Name: Casa Turquia
Location: São Paulo, Brazil
Gross built area: 1,750 sqm
Architect: Meireles+Pavan Arquitetura
Lead Architects: Brunno Meireles and André Pavan
Interior Design: Porus Arquitetura, Marilia Pellegrini Arquitetura
Engineering: Marlos Mangini
Landscaping: Daniel Nunes
Consultants: Fairbanks, Cateo Engenharia

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2797,3058,2774,2899,2779

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE