Fabian Tan fits a chunky barrel-vaulted annex to a suburban home in Kuala Lumpur

Malaysian architect Fabian Tan designs Bewboc House with a minimalist approach as he inserts a two-storey living quarter to an existing tropical home in Kuala Lumpur.

by Zohra Khan Published on : Apr 17, 2020

A terrace house on the corner of a residential street in Kuala Lumpur saw a major facelift with the construction of its beefy extension. Referred as the Bewboc House, the project has been designed by Malaysian architect Fabian Tan, who founded his own practice Fabian Tan Architect in 2012.

“The new form is intended to be simple but bold; contrasting it with the existing fabric of tropical suburban homes,” says Tan. The L-shaped property inhabited by a young couple previously had a studio, a guest bedroom and a kitchen on the ground floor, while three bedrooms and a family entertainment space on the upper floor.

A top view of the Bewboc House | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
A top view of the Bewboc House Image Credit: Ceavs Chua

The client sought minimal intervention with respect to the addition of new spaces. Tan sculpted a massive barrel-vaulted annex in cast concrete in which each space offers uninterrupted views from inside out. The layout comprises a living quarter and dining on the ground floor, and a study and lounge on the first floor. “The approach was to re-imagine a form befitting a corner house and to re-purpose the living spaces on ground level,” says Tan.

The living space with the dining and vaulted mezzanine in the background | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
The living space with the dining and vaulted mezzanine in the background Image Credit: Ceavs Chua

The annex has been inserted diagonally to the existing built fabric and the new spaces are oriented parallel to the site’s northern edge. The connection between the old and the new resulted in a ‘triangulated break’, through which light and air stream into the house.

  • Sliding doors connect the living space with the garden | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    Sliding doors connect the living space with the garden Image Credit: Ceavs Chua
  • The light well connecting the old and the new spaces |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    The light well connecting the old and the new spaces Image Credit: Ceavs Chua

The two massive doors, painted in black, open into the living space and dining on the ground floor. A sliding door panel inside the walls allow seamless integration of the interiors with the garden outside.

The ground floor reveals a dramatic view of the mezzanine study area and the vaulted ceiling as soon as one enters the house. Bringing a little more play to the picture is an inverted arched opening on the side of the vault that create a flowy S form as it meets the curve of the ceiling.

 Play of curves and lines create a dramatic continuity in the house  | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
Play of curves and lines create a dramatic continuity in the house Image Credit: Ceavs Chua

“The space appears continuous through the extension of the arch and exaggerated further through the materiality of the concrete finish from floor to ceiling,” adds Tan.

The upper floor of the annex can be accessed by the original staircase of the house that leads to the study. Further, a step-up platform opens toward an intimate lounge, which features dark wooden flooring and white walls.

An intimate corner in the lounge space adjacent to the study |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
An intimate corner in the lounge space adjacent to the studyImage Credit: Ceavs Chua

One of the interesting spaces within the architecture of the annex is its outermost floor section which can be accessed via a series of steps beginning from the master bedroom. Visible from the building’s front, the arched platform makes for a comfortable outdoor lounge overlooking the street.

  •  The outermost floor section of the annex can be accessed via master bedroom on first floor | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    The outermost floor section of the annex can be accessed via master bedroom on first floor Image Credit: Ceavs Chua
  •  An inverted glazed arched opening gracing the side facade of the house |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    An inverted glazed arched opening gracing the side facade of the house Image Credit: Ceavs Chua

Walking through the space, a continuity echoes as lines of openings and arches meet and spaces disappear into one another. Tan describes the experience through the house as “reminiscent of a journey through a cave, perhaps to see the light at the end of the tunnel”.

  • Ground Floor Plan | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    Ground Floor Plan Image Credit: Courtesy of Fabian Tan Architect
  • First Floor Plan |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    First Floor PlanImage Credit: Courtesy of Fabian Tan Architect
  • Side Elevation | Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    Side Elevation Image Credit: Courtesy of Fabian Tan Architect
  • Front Elevation |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    Front Elevation Image Credit: Courtesy of Fabian Tan Architect
  • Section |  Kuala Lampur, Malaysia | Fabian Tan | STIRworld
    Section Image Credit: Courtesy of Fabian Tan Architect

Project Details

Name: Bewboc House
Location: Kuala Lampur, Malaysia
Architect: Fabian Tan Architect
Built up area: 3700 sq ft

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Zohra Khan

Zohra Khan

A formal education in architecture combined with an avid interest in architecture journalism and design criticism led Khan to professionally venture into writing and research. She has worked in design communication for more than three years, generating content for mondo*arc india journal. When not writing, she kicks back by dabbling on social media for STIR.

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1203,1290,1118,1246,1146

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE