Heatherwick Studio reimagines ‘city in a garden’ with EDEN tower in Singapore

EDEN, a 20-storey residential skyscraper and the studio’s first residential project in Asia, combines the best of Singapore’s city life and natural elements to create the perfect home.

by STIRworld Published on : Oct 09, 2020

As their debut residential project in Asia, Heatherwick Studio set out to create a living space that would combine best of the city and converge that into a space that offers the benefits of apartment living in craft homes. Thomas Heatherwick, who wanted to follow former Singaporean Prime Minister Lee Kuan Yew’s vision, designed the project keeping the ethos of ‘city in a garden’ in mind, which brings together the hustle bustle of city life while giving the residents their sense of privacy as well.

The project highlights Singapore’s city life and its nature | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
The project highlights Singapore’s city life and its nature Image: Courtesy of Heatherwick Studio

By taking apart the conventional residential tower, the project boasts of a large central living space filled with natural light that is surrounded by smaller rooms and shell-like balconies. The residence relies on natural cross-ventilation and doesn’t depend on mechanical cooling systems. Even the windows have been strategically designed by minimising them and setting them back in external walls, to reduce the heat that comes from solar gain.

The unique design of the shell-like balconies is a highlight | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
The unique design of the shell-like balconies is a highlight Image: Courtesy of Heatherwick Studio

The balconies tell their own story of strategic designing. They are made to adhere to a sense of cocooning around the house while simultaneously providing greenery and exterior protection. The south-facing balconies provide double height space and additional solar protection to the interiors of the home. The attention to detail is visible even in the underside of the balconies, a product of the Heatherwick Studio’s bespoke casting technique, which turns the rough industrial concrete into a smooth and highly polished material, giving it a gem-like appearance.

Polished concrete made using the Studio’s bespoke casting technique | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
Polished concrete made using the studio’s bespoke casting technique Image: Courtesy of Heatherwick Studio

The exterior walls of this project act as a subtle nod to Singapore’s landscape. Other than the larger environmental strategies of using concrete for its thermal massing properties, the outside has been designed to have the topographical map of Singapore’s terrain, giving it texture and a three-dimensional effect. The colour of the building also lends itself to the natural appearance of the concrete, for which more than a hundred shades of deep-red, purple, and brown were tested under the Singaporean sun.

Textured exteriors as the topographical map of Singapore’s terrain   Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
Textured exteriors as the topographical map of Singapore’s terrain Image: Courtesy of Heatherwick Studio

The interiors of the project keep the natural elements of the surroundings in focus, allowing them to create a more vibrant inner space. The use of organic materials allow the natural imperfections to be celebrated rather than covered up. The central living space is resplendent with natural light and also allows for residents to customise their spaces according to their own interests. The outdoor spaces flow seamlessly from the interior and under the shade of a specially curated planting system and the intelligent positioning of the balconies above. The bathrooms contain baths, vanity units, and sinks that have been custom designed by Heatherwick Studios using a luxurious but limited palette of materials.

  • Natural light enhancing the central living space | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
    Natural light enhancing the central living space Image: Courtesy of Heatherwick Studio
  • The studio’s custom made bathroom fixtures | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
    The studio’s custom made bathroom fixtures Image: Courtesy of Heatherwick Studio

The ground level continues with the studio’s vision of leaning into the natural setting around the project, complete with specially commissioned Spun chairs made of polished granite and a deeper green colour of ceramic tiles used for the pool to create a lake-like effect. These elements aid in the naturalised feeling of being within greenery with a sophistication that can be seen in the studio’s attention to the city’s essence.

Polished granite Spun chairs shaded by lush greens | Singapore| Thomas Heatherwick | STIRworld
Polished granite Spun chairs shaded by lush greens Image: Courtesy of Heatherwick Studio

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1656,1439,1664,1430,1454

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE