noa* designs an elevated cluster of treehouse suites for hotel Floris, Italy

Built as an extension to the Parc Hotel Florian on the foothills of the Siusi allo Sciliar village, South Tyrol, the new block seeks continuity and fresh perspectives in building.

by Anmol AhujaPublished on : Feb 17, 2021

The quaint environs of Tyrol and its idyllic hamlets are in many ways the ideal setting for an eco-retreat, places that serve to be global destinations for nature and travel enthusiasts, and an impetus to the hospitality sector in Europe. Earmarked by its expansive natural grounds, the Parc Hotel Florian in the Siusi village in South Tyrol and its cosy guestrooms have been a tourist-favourite retreat for years now, but the need of the day demanded an extension of the hotel: 10 additional suites in a standalone building, connected to the existing structure via a walkway. The unique architectural arrangement of the extension provided an exciting opportunity for Italy-based noa*: Network of Architecture, founded by Lukas Rungger and Stefan Rier. The exercise of designing the hotel had to then involve preserving the identity, form, and pride of the hotel and its magnificent grounds in an optimal way, while at the same time searching for a new yet continued form of expression for the new suites. All this, on an ecologically sensitive site proves to be a contextual challenge, but one that noa* seems to have arrived at an optimal solution for.

  • Floris is earmarked by its expansive natural surroundings and overlooks the Alps | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Floris is earmarked by its expansive natural surroundings and overlooks the Alps Image: Alex Filz
  • The hotel’s treehouses are elevated using a cluster of columns | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The hotel’s treehouses are elevated using a cluster of columns Image: Alex Filz
  • Individual suites are rotated atop each other for an additional dynamic edge | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Individual suites are rotated atop each other for an additional dynamic edge Image: Alex Filz

“When architecture takes on the vibrancy and rich diversity of nature, it will never be perceived as alien,” states an official release as a driving force behind the design of Floris. At the outset, a unified intention of the design and designers remained to have the building as reduced an on ground footprint as possible. This coincided with doing away with the notion of a row of rooms connected by a linear corridor, and the result was an orderly grouped ‘bunch’ of intimate, self-contained treehouses elevated from the ground using three-meter high supports. The columns on which the entire mass of the connected treehouses stands also appear to be arranged in a treelike, albeit geometric cluster, doubling up as an interpretation of the hotel’s vast natural surroundings and its attempts to have the structure ‘meld’ into them. Through this analogy, the new suites are “embedded” within the hotel’s vast park that eventually served as the central theme of the architecture.

  • Individual rooms are interconnected via elevated walkways | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Individual rooms are interconnected via elevated walkways Image: Alex Filz
  • Each of the suites has a semi open shower area and a private Finnish sauna| Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Each of the suites has a semi-open shower area and a private Finnish sauna Image: Alex Filz

The 10 new suites are accommodated on two floors within the structure, at the end of the walkway connecting the old hotel block to the new. The structure looks both ways to ensure each of the suites has a view of the park, with the space beneath the elevated cluster being made completely accessible from the grounds. To enhance the perceived organic character of the cluster, the rooms are located above each other, tilted at a slight angle, adding an additional dynamic edge to the hytte cluster. The tranquillity of the building is anchored into its surroundings by an unassuming, pre-grey coat to the hotel’s larch wooden façade.

  • View of the public swimming pool | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    View of the public swimming pool Image: Alex Filz
  • The new Floris Hotel overlooking the old, existing block | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The new Floris Hotel overlooking the old, existing block Image: Alex Filz

The interior design scheme is particularly a thoughtful one, remarkably buying into the hotel’s natural influences and desires. All interior decor is designed around a subdued green interspersed with shades of grey, adding to the treehouse-like ambience and palette. The fabric covers, tiles, paints, all are done in a muted shade of bottle green, while the smoked oak flooring, fittings, and bathroom units in a restrained shade of black blend together harmoniously. The rooms and their layouts are treated as a confluence of the exteriors and the interiors, blending functionality with aesthetic. The planning of the rooms is pivoted around a free standing vanity unit with an incorporated mirror. The island can also be used as a console desk. While the expanse of the room is primarily designed to be as open as possible, with generous glass openings, the intimate areas are designed to be self-contained units, located at the far end of the suite.

  • The hotel has generous glazed openings to frame exquisite views | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The hotel has generous glazed openings to frame exquisite views Image: Alex Filz
  • The layout of the rooms is designed to be open and confluent with the outdoors | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The layout of the rooms is designed to be open and confluent with the outdoors Image: Alex Filz
  • The central free-standing console-cum-vanity unit | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The central free-standing console-cum-vanity unit Image: Alex Filz
  • The interiors follow a muted palette of green and grey | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    The interiors follow a muted palette of green and grey Image: Alex Filz

Near the entrance to each suite, an open shower is elegantly flanked on one side by the self-contained toilet and bidet unit, and on the other by a small, private Finnish sauna, which guests can use at their leisure. An additional highlight is an open patio with an outdoor hot tub, which complements the sauna on offer in an appealing, irresistible manner. The sheltered balconies frame the magnificent views afforded by the hotel’s location, inside out. Personal freedom is underpinned as a defining undertone in the project, as the unhemmed patio provides a private, garment-free retreat, as does the external terrace area, dotted with apertures wherein tall vegetation springs from the ground, up into the cluster. A hammock like mesh in one of these apertures will serve as an ideal kick-back spot for your next read.

  • Ground Floor Plan | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Ground Floor Plan Image: Courtesy of noa* Network of Architecture
  • First Floor Plan | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    First Floor Plan Image: Courtesy of noa* Network of Architecture
  • Second Floor Plan | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    Second Floor Plan Image: Courtesy of noa* Network of Architecture
  • The interiors follow a muted palette of green and grey | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    West Elevation Image: Courtesy of noa* Network of Architecture
  • North Elevation | Floris Hotel | noa* Network of Architecture | STIRworld
    North Elevation Image: Courtesy of noa* Network of Architecture

Project Details

Name: Floris
Location Siusi, South Tyrol, Italy
Client: Family Thomaseth
Completion: 2020
Architecture: noa* network of architecture
Interior Design: noa* network of architecture
Typology: Hotel
Volume: 3.351 m3
Surface area: 790 m2

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2134,2304,2399,2282,2182

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE