Of shelter and absent architecture: The Hill in Front of the Glen by HW Studio

Meditative and contemporary, the concrete stillness of The Hill in Front of the Glen House preserves the lush landscape of the hillock it resides under, in Morelia, Mexico.

by Jincy IypePublished on : Nov 01, 2021

Mexico-based HW Studio has designed The Hill in Front of the Glen, an “absent architecture” that derives inspiration from listening to the murmurs and whispers of the forest it immerses itself in. Anatomically part of the earth, the stunning residence resides in Morelia, central Mexico, accentuating in its quietly passionate contextual design the client’s search for protection and shelter. The architects henceforth lifted a sheet of grass to insert the meditative dwelling underneath, to create a cosy, bunker-like retreat. This low-slung, blanketed cave evokes a deep emotional connection with its pine and oak tree-filled, hilly location. “It was important for us that you did not even notice the architecture,” shares HW Studio.

The Hill in Front of the Glen by HW Studio | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The Hill in Front of the Glen by HW Studio Image: Cesar Bejar

“How can one feel protected? What can be done when one feels vulnerable? This question was accompanied by a memory: a frightened child covering himself with a light bedsheet, peeking out to make sure he can see what is going on around him. Pulling a bedsheet over ourselves is an elemental act that alludes to the most basic part of the self; a bedsheet hides, protects, wraps, and creates a space beneath it that is so safe and intimate, keeping away any spirit, ghost, or demon that may be present in the room,” they add.

Immersed and anatomically part of the earth, the stunning residence resides in Morelia, central Mexico | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
Immersed and anatomically part of the earth, the stunning residence resides in Morelia, central Mexico Image: Dane Alonso

The Hill in Front of the Glen with its intended simplicity and timelessness is also able to generate lyrical continuity with its immediate Mexican forest, creating an imperceptible new hill in a place already home to many. “The architecture is like an accent on the words of a poem, like a comma or a question mark, but never the actual poem itself. The poem is already written by the pines, the oaks, the sweet acacia, the fireflies, the road, the fence, the neighbour's water well, the earth, the orchard, and the nightingales," the Mexican architects share.

The entrance | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The entrance Image: Dane Alonso

With a green-topped roof, the 250 sqm Mexican architecture dwells beneath the ground, with four concrete walls as contributing accents to its poetic, stoic essence. Emerging subtly from the earth, two of the gently meandering walls bear the land of the new hill created by raising the bedsheet, while the others frame the escorting access to the residential design.  

The entrance | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The residence emerges from the earth Image: Dane Alonso

A long, cinematic concrete hallway signals the hidden access to the home, designed to put soulful emphasis on the journey that one takes to reach the house. The path is wide enough to walk alone comfortably but narrow enough to discourage accompaniment. One, therefore, is cast into a pilgrimage of solitude that leads to an old tree, whose significant existence led the architects to distort the linearity of one of the passage’s walls, gently curving them around it, almost grazing the tree when one passes by. “It was important that this hallway… was walked through in loneliness,” mentions HW Studio.

A long, dramatic concrete hallways leads into the residence | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
A long, dramatic concrete hallways leads into the residence Image: Cesar Bejar
The architects gently curved the walls to accommodate an existing tree in the middle of the passageway | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The architects gently curved the walls to accommodate an existing tree in the middle of the passageway Image: Cesar Bejar

Once the tree threshold is crossed, the visitor descends a few solid pearled stone steps into the minimal, contemporary architecture, on through a heavy steel door and reaches a vertical concrete vault that supports the load of the green roof. Here, the visitor is entrenched in a feeling of being inside a cold, dark yet cosy cave, according to the architects. To further the monastic experience, the house also exists sans television or internet access.

HW Studio relay that it was important that the entry hallway was walked through in loneliness | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
HW Studio relay that it was important that the entry hallway was walked through in loneliness Image: Dane Alonso

The concrete architecture’s simple spatial organisation caters mostly to frame views to the surrounding glen, especially the concrete vaulted living room, and the public areas of the house placed on the left, exposed to the wooden ravine. The spaces hosted on the right, including the three master bedrooms, open up timidly to a courtyard with treetop views and stormy skies. Full height glass walls mark the sidewalls of the house, bringing in the exterior and streaks of sunlight into the moody and austere interior design.  

The concrete vaulted living room faces a wooded glen | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The concrete vaulted living room faces a wooded glen Image: Cesar Bejar

To prevent references to a specific time, the appliances are kept mostly concealed, the lighting discreet, in a chorus of four material notes - stone, wood, concrete, and steel. Concrete essays the primary role of the material palette, chosen to display a “dream about this new rock melting while inevitably interacting with the forest, changing colours... greys that turned to greens, blacks, and yellows that were gradually incorporated into the environment,” the studio relays.

  • One of the three master bedrooms | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
    One of the three master bedrooms Image: Cesar Bejar
  • Concrete takes over as the primary material that makes up the dwelling | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
    Concrete takes over as the primary material that makes up the dwelling Image: Cesar Bejar

Dusky and warm timber take over the flooring to emphasise a woody aroma, reiterating the tree-filled surroundings, and providing warm balance to the coldness of the concrete. Elements and accents of silvery steel will acquire patina over time and multiple rain cycles, furthering the integration of the house into the landscape. “It was important for the client to preserve the rough and primitive atmosphere of being in the mountains,” they continue.

The house features a simple material palette of concrete, stone, wood and steel | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The house features a simple material palette of concrete, stone, wood and steel Image: Cesar Bejar

“We understand architecture as the act of placing limits within the void and that these limits achieve an elegant beauty of humble simplicity. Creation begins when the interior and exterior coincide: the interior we access with meditation and the exterior with an analytical approach that describes the physical and emotional reality on which we will place those limits. Meditation as part of our creative process became a natural response for the creation of spaces that managed to convey a feeling of serenity, tranquillity, and silence in an increasingly opposite world. We thereby seek to promote an appreciation of what is; eliminating from architecture everything that is not essential so that through self-conscious contemplation we understand ourselves as part of an interconnected whole,” concludes HW Studio.

The north facade | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The north facade Image: Dane Alonso
The south facade | The Hill in Front of the Glen House by hw studio| STIRworld
The south facade Image: Dane Alonso

Project Details

Name: The Hill in Front of the Glen
Location: El vaquerito, Morelia, Michoacán, Mexico
Gross Built Area: 250 sqm
Year of completion: 2021
Architect: HW STUDIO
Lead Architects: Rogelio Vallejo Bores and Oscar Didier Ascencio Castro
Team: Sergio Antonio Garcia Padilla, Jesus Alejandro Lopez Hernandez, Alberto Gallegos Negrete
Construction company: ARGA Constructora

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2810,2566,2809,2578,2707

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE