Ørsted Gardens by Tegnestuen LOKAL: a rhythmic, sustainable facelift

Lending a green new definition to the adaptive reuse of a 60s structure, Ørsted Gardens doubles up as a street level intervention in Frederiksberg, Denmark.

by Anmol AhujaPublished on : Feb 08, 2022

"If we want to achieve a sustainable future, we cannot rely on only building sustainable buildings going forward. We need to have a visionary method of transforming and adapting existing buildings to meet our changing needs," states the opening of an official release on this radical refurbishment project by Danish architects Christopher Carlsen and Morten Bang. Headquartered in Copenhagen, Denmark, the architectural practice makes an interesting case that questions building anew altogether, a paradigm that has been lent several arguments for both sides by numerous architectural practices from around the world. At the current rate of building and resultant environmental consumption, it may be true that the actual act of sustainability may very well be ensconced in innovatively upkeeping what we have, rather than constructing more. Yet still, the eastern and middle eastern parts are at the helm of a decade-long, still ongoing, construction boom. It is the same argument that is the herald for architecture’s response to the climate crisis - carbon neutral vis-a-vis carbon negative. Sustaining alone may not be enough. In the same light, small interventions akin to Ørsted Gardens are a pleasant parable. 

  • The original building was exemplary of the heavily functional, rational outlook of 60s Danish architecture | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The original building was exemplary of the heavily functional, rational outlook of 60s Danish architecture Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL
  • The intervention seeks to enliven a busy street and lend it a dynamic character | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The intervention seeks to enliven a busy street and lend it a dynamic character Image: Hampus Berndtson

Aiming to improve the visual and social environment for visitors and residents by the way of elevating a generic renovation process, Ørsted Gardens sought to transform a dilapidated building that was often referred to be "among the ugliest in the neighbourhood". The original structure, a relatively austere apartment complex with a simplistic facade, was erected in the 60s - an era of fascination with the industrial style of building, and efficiency in Danish architecture and construction methods. The near brutalist edifice aged rather perilously, necessitating the need for an adaptive reuse approach that didn’t only look at improving the quality of living for the building’s residents, but also enlivening the character of a particularly busy street. 

  • The intervention comprises a rhythmic iteration of triangular bays jutting out from the building’s exterior passageway | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The intervention comprises a rhythmic iteration of triangular bays jutting out from the building’s exterior passageway Image: Hampus Berndtson
  • The building now stands out amongst a host of older structures in the neighbourhood | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The building now stands out amongst a host of older structures in the neighbourhood Image: Hampus Berndtson

The extensive facial upliftment of the structure began with ordinary facade renovation aimed at preventing water from damaging the concrete balconies, slowly subsuming the form of a complex social and sustainable exercise as the scope of the project grew. The intervention then lends new meaning to the apartment complex’s semi-private spaces and access corridors, through the addition of a series of triangular bays on the outer facia of the building. These bays double up as semi private decks for the residents on the inside, providing a dynamic, rhythmic repetition on the outside. Along with being a comprehensive facade design exercise, the intervention aims at "bolstering the social coherence in the building".

  • The triangular bays occur in rhythmic alteration across the building’s facade | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The triangular bays occur in rhythmic alteration across the building’s facade Image: Hampus Berndtson
  • Wooden slats on the posterior end of the triangular bays lend a warm contrast to the steel structure | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Wooden slats on the posterior end of the triangular bays lend a warm contrast to the steel structure Image: Hampus Berndtson
  • The terrace of each triangular bay serves as an extended private garden for the resident above | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The terrace of each triangular bay serves as an extended private garden for the resident above Image: Hampus Berndtson

The semi-private balconies - triangular extensions to an undulating, linear passageway - prove to be opportune spots for sitting out and chance meetings between residents. Interestingly enough, the right angled triangle that constitutes each semi-private balcony has its hypotenuse facing outward, in effect increasing the overall 'length' of the utilisable balconies for residents. 

  • The alternating bays on each floor form a series of cascading balconies | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The alternating bays on each floor form a series of cascading balconies Image: Hampus Berndtson
  • The extended bays and balconies harbour interesting structural details | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The extended bays and balconies harbour interesting structural details Image: Hampus Berndtson

A close look at the plan further reveals interesting details on the balconies' functioning, and how the intervention does more than just space addition and cosmetic redefinition. Each of the bays comprises a wooden decked sit-out space that is abutted by an orthogonally placed garden, wherein residents are encouraged to grow their own plants and vegetables, inspiring a sense of ownership. The green patch extends onto the terrace of an alternately placed bay below in an act of merging the limited exterior and interior space. While the sharper corner of the triangular bay may be construed as a smaller internal green patch, its rectangular extension on the exterior provides much needed “greening” to the facade. 

  • A look at the semi private deck and sitout space formed outside each apartment | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    A look at the semi private deck and sitout space formed outside each apartment Image: Hampus Berndtson
  • The gardens and furniture in each bay encourage upkeep by the residents | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The gardens and furniture in each bay encourage upkeep by the residents Image: Hampus Berndtson

The two are further divided by a folding glass assemblage that may be adjusted according to seasons or the level of exposure to the street the residents desire. Rounding out the selective materiality are sturdy structural supports in darkly tinted steel that lend rigidity and stability to the entire tessellated assembly, and wooden slats on the posterior end of the bays that add a warm contrast, along with enabling the growth of climbers and vines. 

  • Animation showcasing the schematic transformation of the original structure into Ørsted Gardens | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Animation showcasing the schematic transformation of the original structure into Ørsted Gardens Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL
  • The internal and external garden patches are separated by a foldable glass assembly | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    The internal and external garden patches are separated by a foldable glass assembly Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL

On the holistic social aspects of the refurbished structure, the architects state, "It has transformed the way residents live in the building. Front doors are now open and kids roam the new space, visiting neighbours, creating a lively urban space on the side of the building rather than the bleak access way that was there before." 

  • Ørsted Gardens: Floor Plans | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Ørsted Gardens: Floor Plans Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL
  • Ørsted Gardens: Elevation design | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Ørsted Gardens: Elevation design Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL
  • Ørsted Gardens: Section | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Ørsted Gardens: Section Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL
  • Ørsted Gardens: Isometric visualisation of the greens | Ørsted Gardens | Tegnestuen LOKAL | STIRworld
    Ørsted Gardens: Isometric visualisation of the greens Image: Courtesy of Tegnestuen LOKAL

Project Details

Name: Ørsted Gardens
Location: HC. Ørstedsvej 25-27, 1879 Frederiksberg, Denmark
Architects: Tegnestuen LOKAL
Lead Designers: Christopher Carlsen, Morten Bang
Clients: E/F H. C. Ørstedsvej 25-27
Engineering: Henneby Nielsen
Consultants: CEJ
Contractor: Amstrup & Baggesen

What do you think?

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
3837,4067,4117,3907,3864

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE