RAW Architecture creates a bricolage of vernacular architecture in Piyandeling

Consisting of a residence, workshop, and studio, the complex in Piyandeling, Indonesia, by Realrich Architecture Workshop (RAW) is constructed in local bamboo and recycled plastic.

by Anmol Ahuja Published on : Jan 18, 2021

Furthering its design language and pedagogy for local architecture and material in Indonesia from its previously successful and acclaimed projects, Guha Bambu and the Alfa Omega School, Realrich Architecture Workshop has attempted to create a sanctuary space using bamboo and local craftsmanship with the Piyandeling project. Located in a remote area of Mekarwangi village in Bandung, the project builds on the “tectonic grammar” that the firm, headed by Realrich Sjarief, and its elaborate work is known for. Piyandeling consists of three structures or components: the first one is a private family home named ‘Sumarah’, the second is an open hall space designed to be operated as an educational and learning platform in the future for kids in Mekarwangi village named ‘Kujang’, while the third structure, ‘Saderhana’, is a design studio and a future dental centre.

  • Piyandeling Site view | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Piyandeling site view Image: Eric Dinardi
  • Site context and view of Piyandeling from the south side | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Site context and view of Piyandeling from the south side Image: Eric Dinardi

The project seeks to merge both traditional and industrial approaches in its usage of local bamboo, mixing traditional and glued joinery methods. Sumarah, the three-storey residential structure within the complex, puts this amalgamation on fine display, owing to a relative sophistication in its usage of bamboo. Designed as an exercise in the bricolage concept, using a composition of only three materials: a local type of sympodial bamboo, recycled plastic, and stone for the foundation, supplied within a five-km radius of the site, Sumarah is an exploration of how bamboo craftsmanship could be integrated with modular rectangular spaces, enclosed within a circular plan embodying the building’s cylindrical shape.

  • The Sumarah | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The Sumarah Image: Eric Dinardi
  • Entrance to the Sumarah private residence | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Entrance to the Sumarah private residence Image: Eric Dinardi

The usage of bamboo here is pushed beyond convention as a material of extraordinary, sustainable strength, to also incorporate its ornamental properties. The tasteful, holistic interiors of the residence, consisting of two kids’ bedrooms, one master bedroom, and shared bathrooms, are done up in intricately carved bamboo compositions covering the ceiling, floor, columns, and doors: even its handles and locks. The integrated space within thus comes together as a conglomeration of art and local craft. The building’s core living spaces, the bedrooms, are planned on a 3m x 3m rectangular grid. The inner bamboo structure thus forms a circumambulatory service corridor that goes around the core, facilitating cross ventilation and additional insulation for the inner structure, while being enveloped by a sheath of recycled plastic, composed of 300mm x 600mm panels.

  • The interior and service corridor along the perimeter of the core bamboo structure of the building | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The service corridor along the perimeter of the core bamboo structure of the building Image: Eric Dinardi
  • The interiors of the building are also designed using intricately carved bamboo and traditional crafts | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The interiors of the building are also designed using intricately carved bamboo and traditional crafts Image: Eric Dinardi
  • The Sumarah living room | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The Sumarah living room Image: Eric Dinardi

The second structure in the complex, Kujang, is a two-storey structure nestled amid organic farms, consisting of an open air hall for meetings, gatherings, or for conducting artisan workshops and education activities for the kids of the village in the future. The “floating” structure owes much of its visual and constructional light weighted-ness to its relatively open planning on four-five metre grids of bamboo. Topped with a hyperboloid form roof realised using bent bamboo, with its edges curved outward, widening on both sides of the roof plane, the Julang Ngapak (named so since the roof seems to emulate the wings of the Julang bird), the building completely embodies West Javanese vernacular symbolism. The structure itself derives its name, Kujang, from a traditional weapon in the Sunda tradition. Sitting on an existing stone foundation, Kujang is finally covered with Nipah leaf combined with a waterproofing membrane for the roof, defined by a playful balustrade going around. 

  • Kujang, the artisan workshop’s entry point | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Kujang, the artisan workshop’s entry point Image: Eric Dinardi
  • The landscaped area and organic farms around the workshop overlooking the third structure in the complex | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The landscaped area and organic farms around the workshop overlooking the third structure in the complex Image: Eric Dinardi
  • Façade of the Kujang building | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Façade of the Kujang building Image: Eric Dinardi
  • The open plan of Kujang is surrounded by hyperboloid balustrades constructed with bent bamboo | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The open plan of Kujang is surrounded by hyperboloid balustrades constructed with bent bamboo Image: Eric Dinardi
  • Open hall at Kujang | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Open hall at Kujang Image: Eric Dinardi
  • The underground prayer room at Saderhana | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    The underground prayer room at Saderhana Image: Eric Dinardi

Sitting on the perimeter of the complex, the third project is also the simplest of the three in Piyandeling. Saderhana is a single-storey building consisting of a dentist space, a design studio, and an underground prayer room. Constructed on a stone platform with a bamboo roof, Saderhana is an expression of rawness, humility and honesty of expression with economic sensitivity, visible in its form and finishes. Its traditional bamboo construction, ‘Talahap’, is covered in layers of waterproofing membrane and Nipah leaves. In contrast, the underground prayer room is constructed of a bamboo skeleton backed against a concrete retention wall, constructed using craved bamboo formwork, one of the few instances of the usage of concrete in this entirely eco-friendly complex.

  • Piyandeling floor plans | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Piyandeling floor plans Image: Courtesy of Realrich Architecture Workshop (RAW)
  • Piyandeling elevations | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Piyandeling elevations Image: Courtesy of Realrich Architecture Workshop (RAW)
  • Sections through the Piyandeling complex | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
    Sections through the Piyandeling complex Image: Courtesy of Realrich Architecture Workshop (RAW)

The three projects coalesce the firm’s emphasis on the beneficial implementation of contextual architecture, and a shared understanding that “to design and build something out of the land, the project needs to find the roots of local genius”.

01 min watch Sections through the Piyandeling complex | Piyandeling | Realrich Architecture Workshop (RAW) | STIRworld
Piyandeling, Indonesia, by Realrich Architecture Workshop Video: Muhammad Farhan Nasrullah

Project Details

Name: Piyandeling
Location: Mekarwangi Village, West Java – Bandung, Indonesia
Architects: Realrich Architecture Workshop (RAW)
Completion Year: 2021
Gross Built Area: 400 sq. m.
Design Team: Realrich Sjarief (Lead), Amud, Alifian Kharisma, Vivi Yani Santosa, Regi Kusnadi, Miftahuddin Nurdayat, Jovita Lisyani
Clients: Realrich Sjarief, Laurensia Yudith
Engineering: Sudjatmiko, Eddy Bahtiar
Landscape: Realrich Architecture Workshop (RAW)

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1789,1899,1838,1808,1797

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE