Site Verrier de Meisenthal marries industrial heritage with a current institutional identity

Designed by SO-IL and FREAKS as an active cultural centre within a historic glass factory, the swooping concrete intervention unites masses, spaces, and purposes.

by Anmol AhujaPublished on : Jul 11, 2022

Ensconced within the Northern Vosges Natural Park in France, an existence that the architects of Site Verrier de Meisenthal describe as bucolic, a public plaza, covered yet uncovered, solid yet porous, takes shape as a literal and metaphorical connector. The project - an extensive renovation and extension exercise for the historic site undertaken jointly by Paris-based FREAKS and New York-based SO-IL Architects - bears immense metaphors on its very nature of being, its typology, and the site it draws from.

  • The designed intervention by SO-IL and FREAKS reimagines the historic 18th-century glass factory in France | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    The designed intervention by SO-IL and FREAKS reimagines the historic 18th century glass factory in France Image: Iwan Baan
  • By connecting the ground floors of the existing buildings through an undulated concrete shell, the new structure unifies the built and forms a plaza | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    By connecting the ground floors of the existing buildings through an undulated concrete shell, the new structure unifies the built and forms a plaza Image: Iwan Baan
  • Respecting the existing architectural styles of the sites, the extension seamlessly blends to the old and integrates with the history of the context | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Respecting the existing architectural styles of the sites, the extension seamlessly blends to the old and integrates with the history of the context Image: Iwan Baan

This metaphorical relationship and outlook that the project uses to address a sensitive topography, history, and primarily, function, imparts the project some of its perceived softer qualities, despite the intervention primarily being an undulating poured-in-place concrete surface, materialised in a series of crests and troughs. The result is a literally seamless marriage between the contemporary and historic, the industrial and institutional, glass and concrete.

  • Located in a serene village of France, Site Verrier de Meisenthal accentuates the long tradition and history associated with the former glass factory of Meisenthal | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Located in a serene village of France, Site Verrier de Meisenthal accentuates the long tradition and history associated with the former glass factory of Meisenthal Image: Iwan Baan
  • Amid the industrial architecture of different time periods in the site are SO-IL’s and FREAKS’ contemporary additions hosting new entrances, theatres, offices, workshop areas, cafe and a restaurant | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Amid the industrial architecture of different time periods in the site are SO-IL’s and FREAKS’ contemporary additions hosting new entrances, theatres, offices, workshop areas, cafe and a restaurant Image: Iwan Baan

The congregation of structures, now held together by the sinuous concrete 'ribbon', comprises three independent yet spatially interrelated institutions. The glass museum, Musée du Verre et du cristal, tracing the history of glass and its significance for the site as a living memory; the CIAV, Centre International d’Art Verrier, an international glass art centre showcasing traditional craftsmanship with glass; and the Cadhame, Halle verrière, that doubles up as a multidisciplinary cultural space hosting art installations, events, and concerts, sited at varying floor levels, impart the site with an inimitable character.

  • The new plaza introduces the historic site as an outdoor venue for public activities and seasonal festivities | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    The new plaza introduces the historic site as an outdoor venue for public activities and seasonal festivities Image: Iwan Baan
  • Added between the old industrial buildings are new exposed concrete buildings proposed for administrative purposes | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Added between the old industrial buildings are new exposed concrete buildings proposed for administrative purposes Image: Iwan Baan

For the variances presented in this alliance, a unification bearing an increasingly public edifice would dexterously seem the only way forward, and that is what emerges as the modus operandi of the intervention. "Our intervention unifies them to define a contemporary institutional identity in dialogue with an industrial heritage,” states the team at SO-IL.

  • While integrating modernity into the memories, the minimalist design in subtle greys of concrete decorate the new architectural features | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    While integrating modernity into the memories, the minimalist design in subtle greys of concrete decorate the new architectural features Image: Iwan Baan
  • The publicly funded active cultural centre is a living memory tracing the history of glass at the site | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    The publicly funded active cultural centre is a living memory tracing the history of glass at the site Image: Iwan Baan

The metaphor further extends to steadfastly house the notion of contrast, with the sinuous concrete overture alluding to the production of glass that the site and the centre derive much of its history from. The undulating surface serves concurrently as the roof, ceiling, and wall of the extent of the connecting intervention. Along with the voids activated by the crests of the concrete surface, a public plaza unifies the ground floors of the adjacent structures, while new functions are injected under and over this surface, including workspaces, workshop areas, a cafe, and a restaurant.

  • Digital model examining massing relation of the existing and additive structures | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Digital model examining massing relation of the existing and additive structures Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS
  • Physical model depicting the subtle presence of new structures with the historic buildings of the glass factory | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Physical model depicting the subtle presence of new structures with the historic buildings of the glass factory Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS

Furthermore, building functions and utilities in the existing buildings are reimagined and extended to more expansive programs. A new entrance for the factory hall is carved through a previously unused basement floor, along with the creation of a black box theatre seating 500 that can morph into a theatre with standing room for 700 or a concert hall for 3,000. This is in conjunction with the makeshift spaces for smaller concerts and events that the slopes of the concrete enclosure offer, elevating the aspect of public involvement and the plurality of the complex.

  • Site Verrier de Meisenthal: Floor plans | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Site Verrier de Meisenthal: Floor plans Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS
  • Site Verrier de Meisenthal: Site plan | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Site Verrier de Meisenthal: Site plan Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS
  • Site Verrier de Meisenthal: Section | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Site Verrier de Meisenthal: Section through the undulating concrete surface, showcasing how spaces have been carved atop and underneath it Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS
  • Site Verrier de Meisenthal: Section through the public plaza | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Site Verrier de Meisenthal: Section through the public plaza Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS
  • Site Verrier de Meisenthal: Axonometric View of the individual structures and the connecting concrete band | Site Verrier de Meisenthal | SO-IL and FREAKS | STIRworld
    Site Verrier de Meisenthal: Axonometric View of the individual structures and the connecting concrete band Image: Courtesy of SO-IL and FREAKS

The near serpentine formation of the concrete surface - a manifestation of fluid, molten glass standing against stark industrial edifices without necessarily contradicting them - not only spatially activates the plaza it ensconces, but explores an interesting intersection between organicity in design, its relationship with public spaces, and the persisting effect of contrasts in architecture. “The new public space heightens civic awareness of the historical site and also introduces a highly flexible venue for outdoor theatre, concerts, and seasonal festivities,” states SO-IL on how their architectural solution and reimaging of public space in a historical pretext involved a multifarious approach, along with looking at the overlap of spaces through many utilitarian angles.

Project Details

Name: Site Verrier de Meisenthal
Location: Meisenthal, France
Client: Communauté de communes du Pays de Bitche
Program: Cultural center, visitor center, black box theater, art storage, offices, workshop areas, classrooms, cafe, restaurant, bar, music studio
Area: 6,500 sq.m. / 70,000 sq.f.
Team: SO—IL: Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Lucie Rebeyrol, Ian Ollivier, Seunghyun Kang, Pietro Pagliaro, Danny Duong, Antoine Vacheron; FREAKS: Yves Pasquet, Cyril Gauthier, Guillaume Aubry, Bertrand Courtot, Axel Simon
Project Manager: LFA
Structural Engineer: MHI
Scenography: dUCKS
Museography: Designers Unit
Cost Estimator: MDETC
Acoustic: Peutz
Planning Manager: C2Bi

What do you think?

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
4025,4032,4020,4053,3959

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE