TRI-ORANGE DESIGN restores a former steel factory into Moments Photography Base

TRI-ORANGE DESIGN’s adaptive reuse of a derelict Chinese plant into Moments Photography Base is raw yet elegant, converging elements of its industrial past with the present.

by Jincy IypePublished on : Sep 16, 2021

TRI-ORANGE DESIGN's renovation of a derelict industry building in China, formerly the Hangzhou Shuangyu stainless steel factory to a photography studio is underlined by “digestion, remodelling and co-existence. Do not completely overthrow, do not retain everything; on the basis of the past and needs of the present, augment and beautify,” according to the Chinese architectural studio’s founder, Huang Chen. Located in the Binjiang District of Hangzhou, Moments Photography Base features folded white facades that resemble gently fluttering sheets of paper frozen in time.

  • Main façades of Moments Photography Base, an adaptive reuse project helmed by China based firm TRI-ORANGE DESIGN | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Main façades of Moments Photography Base, an adaptive reuse project helmed by China-based TRI-ORANGE DESIGN Image: Courtesy of yuuuunstudio
  • Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN Image: Courtesy of yuuuunstudio

The original Chinese architecture contained a dormitory, factory building, water tower, hand wash basin, and details where time stagnated – some traces of this industrial setting were retained, while the dormitory was divided into two independent areas to form the four key sections of the 1,800 sqm photography studio - the brand pavilion, Moments café, a boutique shop and an art pavilion to suit the new requirements.

Before renovation | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
Before renovation Image: Courtesy of yuuuunstudio

"We repaired the preserved building fragments, cleared the irreparable parts, strengthened the foundation structure, sorted out and tried to retain the general architectural state and feel of that era,” says Chen, elaborating on the applied adaptive reuse strategy.

  • Entrance of the art pavilion | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Entrance of the art pavilion Image: Courtesy of yuuuunstudio
  • Inside the photography studio | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Inside the photography studio Image: Courtesy of yuuuunstudio

The transformation by TRI-ORANGE DESIGN also maintains the unity of the plant’s structure in the new building, apart from ensuring unique frames and angles, and a flowing sense of time and space. Unconventional, doughy furniture is paired with eccentric art like a massive dollar bill encased in electric blue glass, decorating the insides of the pavilions and café.

  • Upper level of the café, where the past and present collide | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Upper level of the café, where the past and present collide Image: Courtesy of yuuuunstudio
  • Unconventional furniture employed inside the space | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Unconventional furniture employed inside the space Image: Courtesy of yuuuunstudio

The front’s façade with its slightly pulled edges feature square glass displays and a ribbed entrance doorway, glowing tenderly with lights lining the vertical boundaries.

The pure white, ribbed entrance sans extensive decoration | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
The pure white, ribbed entrance sans extensive decoration Image: Courtesy of yuuuunstudio

The former factory’s water tower has been preserved as is, an authentic remnant of the Shuangyu stainless steel plant. Pure white stairs flow like slow water between the new forms and this one, converging the old and new without forcing them to comply with each other’s aesthetic. The past and the present connect here, textured brown colliding with sleek white, where time exists as a bipolar entity, a unique chorus formed by notes of both opposition and fusion.  

  • The bar on the ground level displays a raw aesthetic | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    The bar on the ground level displays a raw aesthetic Image: Courtesy of yuuuunstudio
  • The café’s interior with exposed steel and brick | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    The café’s interior with exposed steel and brick Image: Courtesy of yuuuunstudio

The rough grain of the old bricks is given a makeover by painting them a monochrome white, closer to the aesthetic themes of today’s architecture and designs. “Under a calm appearance, they are full of primitive and crude vitality,” explain the Chinese architects. “The past, the present and the future are defined by time. When the future comes, our present is the past. We have no way to prevent the disappearance of some traces of history, but we can record and preserve what we have now,” they add.

The aesthetic defines the brand tonality for Moments | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
The aesthetic defines the brand tonality for Moments Image: Courtesy of yuuuunstudio

The soft, curved entrance, with fair cream walls and a curved staircase washing over the lobby to the boutique is a completely fresh element, contrasting the exposed steel systems and mottled walls of the other areas, “a unique brand tonality and space order of Moments”. The interior design, especially the café, is mostly raw with a hint of elegance and contemporaneity, with exposed services and old walls, refreshed with glass railings, marble tops and sleek furniture.

  • Inside the boutique’s lobby | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Inside the boutique’s lobby Image: Courtesy of yuuuunstudio
  • The boutique’s entrance | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    The boutique’s entrance Image: Courtesy of yuuuunstudio

To further enhance the collision of the past, present, and become flexible for the future, the soft, flat surfaces of cement, steel, marble and glass are accompanied by hard, textured materials like exposed brick and plaster, staggered with the original reserved wood structure.

  • Details of the interior where the past and present, the old and modern converge
    Details of the interior where the past and present, the old and modern convergeImage: Courtesy of yuuuunstudio
  • Some picturesque frames inside the studio | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
    Some picturesque frames inside the studioImage: Courtesy of yuuuunstudio

“Modern materials and old artistic concepts strike, wrap and fuse with each other in the same space, forming a dialogue interlaced in time and space,” reiterates the design firm that believes in connecting space with humans emotionally and creatively, and focuses on cultural innovation, new retail, visual media, art, business with diversified commercial activities and space display design study.

(Top to bottom) Ground floor plan, sections of the cafe and brand pavilion | Moments Photography Base by TRI-ORANGE DESIGN | STIRworld
(Top to bottom) Ground floor plan, sections of the cafe and brand pavilion Image: Courtesy of TRI-ORANGE DESIGN

Project Details

Name: Moments Photography Base
Location: No. 52 Changjiang Middle Road, Changhe Street, Binjiang Distrct, Hangzhou, Zhejiang, China
Area: 1,800 sqm
Year of completion: 2020
Design firm: TRI-ORANGE DESIGN
Design team: He Libin, Huang Chen, Chen Chunyang, Wang Haiyang, Hu Shengxia, Zhu Bin, Wang Sijia

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2694,2559,2661,2630,2471

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE