Two Bay House by MISA Architects harnesses the pliancy of interstitial spaces

Settled in the village of Chekhla near Ahmedabad, India, this home employs a central double-height spine to craft an experiential journey, enhanced by a concrete and brick palette.

by Jerry ElengicalPublished on : Sep 08, 2021

The interstice is a state that eludes categorisation, eschewing the absolute in favour of pushing boundaries. From an architectural standpoint, the concept of interstitial space is often explored through juxtapositions of interior and exterior, private and public, or solid and void. In the village of Chekhla, in GujaratIndia, Two Bay House - a home built by Ahmedabad-based firm MISA Architects for a couple working in the construction industry - offers explorations of such spaces in various permutations, forgoing clear-cut delineations of spatial categorisation in favour of a scheme that places this intermediary state at its very core.

The structure occupies only about five percent of the total land parcel | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
The structure occupies only about five percent of the total land parcel Image: Courtesy of Inclined Studio

With regards to the parameters that drove their unique design, MISA Architects relays, “The challenge was to make minimal to zero interference with the surrounding natural habitat. By design, the built footprint is only about five per cent of the entire land parcel.” In spite of this, while rising above vast expanses of open fields, the front façade of Two Bay House cuts a striking and imposing figure, with a sense of symmetry enhanced by the monumental sight of its central double-height corridor. Finished in exposed concrete, this structure serves as both the metaphorical and literal heart of the home, carving a linear route through the residence that links all program areas along a single stretch. A simple and elegant solution to internal circulation, this spine transforms Two Bay House into an experiential journey through the site, with various points of interest peppered along its path.

  • The home explores concepts related to interstitial spaces by means of a double-height central corridor | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    The home explores concepts related to interstitial spaces by means of a double-height central corridor Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Sprawling fields define the structure’s rural context | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Sprawling fields define the structure’s rural context Image: Courtesy of Inclined Studio

“The idea was to explore in-betweenness, something that is not absolute and yet imbibes a bit of both the extremes – something that can be considered a form in itself,” mention the architects. To this end, the béton brut-finished enclosure of the corridor is neither truly open nor closed, neither private nor public, indoor or outdoor. It flirts with all these qualities at different points throughout its length - framed by pairs of concrete columns. While the initial section of the entry porch is left relatively open, the sense of enclosure within the passage gradually intensifies towards its centre and then subsequently decreases once again on approaching the corridor’s opposing end. To complement this progression, a natural palette of exposed brick and concrete is followed throughout the structure, with polished Kota stone dressing the floors.

The monumental entryway is finished in exposed concrete | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
The monumental entryway is finished in exposed concrete Image: Courtesy of Inclined Studio

As part of its layout, the corridor has been designed such that a set of two ‘bays’ are perpetually accessible throughout its length - the source of the home’s moniker. Courtyards and landscaped pockets beneath skylights are the first such bays encountered, swiftly followed by the main living and dining area to one side and a bedroom to the other. A trio of punctured openings in the roof generates a play of light and shadow, with the first such void carefully positioned to create a spotlight at the house’s threshold. Shallow channels of water on either side of the main walkway are replenished by periodic rains - which also aid in hydrating the planters they accommodate. In an official release, the architects note that “points of access to the bays are like bridges over water channels. During festivities, the user personalises this space by placing oil lamps and flowers on the water’s surface.”

  • At both ends of the corridor, the sense of enclosure is relatively low, but gradually increases towards the centre | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    At both ends of the corridor, the sense of enclosure is relatively low, but gradually increases towards the centre Image: Courtesy of Inclined Studio
  • The corridor opens up into a set of two bays on either side at each section throughout its length | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    The corridor opens up into a set of two bays on either side at each section throughout its length Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Channels of water line the edges of the space | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Channels of water line the edges of the space Image: Courtesy of Inclined Studio

Inside the expansive living bay, the living room, dining, and kitchen, combine to form a single continuous space. Exposed ceiling fixtures adorning the raw concrete lend an informal vibe to the space, enclosed by floor-to-ceiling windows on both sides, which visually link the space to the corridor and nearby fields. “The intention was to keep furniture minimal and functional, such that visitors can experience the space as a single, coherent unit – without being distracted by additional elements that may only be placed for aesthetics,” notes MISA Architects about the interior design. They continue, “The home is designed to give the same feel or stimulus even in absence of the detachable functional elements or furnishing.” The restrained and earthy material selection is complemented by functional wood furnishing that lends a rustic touch to the residential design. Angled clerestory windows line the inward-facing edge of the ceiling, permitting diffused light to flood into the area, which flows into a plinth-level terrace, shaded by a sloped concrete roof canopy.

  • The main living area | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    The main living area Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Exposed ceilings and large windows allow light to flood into the living space, which also hosts a dining area and kitchen | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Exposed ceilings and large windows allow light to flood into the living space, which also hosts a dining area and kitchen Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Restrained furnishings complement the raw concrete and brick in the bedroom | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Restrained furnishings complement the raw concrete and brick in the bedroom Image: Courtesy of Inclined Studio

In the home’s eastern wing, a swimming pool with an expansive concrete deck is blessed with tranquil views of the surrounding countryside. Enclosed by a set of bedrooms that look into the zone, the pool area blurs the line between private and public space. With regards to the climatic design features incorporated into the home, the team at MISA Architects explains, “Ahmedabad is essentially hot and dry for most time of the year, and so we decided to introduce roof cut-outs, an extended plinth-level terrace, and the central double-height circulation core - as essential interventions to avoid artificial climate-control measures. These features allow the home to forgo the use of artificial light through a large part of the day while purifying the airing and cooling down ambient temperatures.”

  • A swimming pool extends from the eastern wing of the home | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    A swimming pool extends from the eastern wing of the home Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Measures such as cut-outs and courtyards were implemented to moderate the hot climate and create a play of light and shadow | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Measures such as cut-outs and courtyards were implemented to moderate the hot climate and create a play of light and shadow Image: Courtesy of Inclined Studio

Traversing the realm of the intermedial while responding to its context in a manner that harnesses the best facets of contemporary Indian architecture, Two Bay House discards the restrictive categorisation of spatial programming to craft a humble abode featuring spaces that are woven into the fabric of their sprawling rural surroundings.

  • Two Bay House hosts spaces that are woven into the fabric of their rural surroundings | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Two Bay House hosts spaces that are woven into the fabric of their rural surroundings Image: Courtesy of Inclined Studio
  • Ground Floor Plan  | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Ground Floor Plan Image: Courtesy of MISA Architects
  • Section | Two Bay House by MISA Architects | STIRworld
    Section Image: Courtesy of MISA Architects

Project Details

Name: Two Bay House – In-Betweenness of the Built and the Unbuilt
Location: Chekhla, Gujarat, India
Program: Residential
Gross Built Area: 180,000 sq.ft.
Client: Khyati Patel and Priyank Patel
Architect: MISA Architects
Lead Architects: Kranti Desai, Anand Jasani, Vipul Jiyani, Tarun Patel
Completed: February 2020

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2722,2690,2731,2514,2715

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE