Orproject hangs reflective partition walls within Amit Aggarwal flagship store in Delhi

The bespoke partition is made from laminated polycarbonate sheets and is designed to mimic billowing fabric, similar to designer Amit Aggarwal’s flowy collection of dresses.

by Jincy Iype Published on : Jun 10, 2020

More often than not, we find movement inspired architecture – structures that mimic the movement of ship sails, like the legendary Walt Disney Concert Hall in California designed by Frank Gehry, or façades of buildings that echo the shape of billowing fabric, such as the ‘Looking Glass’ in Amsterdam by UNStudio. Architecture and design practice Orproject, with offices in London, Beijing and New Delhi, was asked to design a partition wall system for Indian fashion designer Amit Aggarwal’s new flagship store in New Delhi, which mirrors his novel style of apparel design at an architectural scale.

  • Orproject suspends a reflective partition wall within Amit Aggarwal flagship store in New Delhi, India | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    Orproject suspends a reflective partition wall within Amit Aggarwal flagship store in New Delhi, India Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang
  • Shimmering, transparent, wavy partition wall system hung inside Amit Aggarwal boutique in New Delhi | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    Shimmering, transparent, wavy partition wall system hung inside Amit Aggarwal boutique in New Delhi Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

Amit Aggarwal is known for creating edgy, sculpted dresses and custom fabrics, replete with flowy, transparent, reflecting materials and textures. “In designing for our client’s boutique, it was our aim to complement his design approach, by creating similar textures, transparencies and reflective spaces at an architectural scale. We therefore researched complex patterns and geometries to help formulate a unique shopping experience,” explains Orproject, led by project designers Christoph Klemmt (Partner, USA) and Rajat Sodhi (Partner, New Delhi, India).

  • The wavy walls are designed to mimic fashion designer Amit Aggarwal’s flowy dress collection | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    The wavy walls are designed to mimic fashion designer Amit Aggarwal’s flowy dress collection Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang
  • Inside Amit Aggarwal boutique in Delhi, India | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    Inside Amit Aggarwal boutique in Delhi, India Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

Giving off a futuristic, almost cave like aesthetic, the interiors of the flagship store have been rendered in pastel grey, with these twinkling sculptures like partitions hung from the ceiling, appearing like glass frozen midair. Designed and constructed over 90 days, the bespoke partition wall system is made from laminated polycarbonate sheets; the sheets are clear polycarbonate and the laminate is a reflective film. These dividers have been positioned to separate different areas across the store’s space, which is spread over 130 sqm, and are conceptualised to imitate the movement of the billowing fabric.

Various curves, edges and spacing of the faceted panels create shimmering reflections of light | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
Various curves, edges and spacing of the faceted panels create shimmering reflections of light Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

The various curves, edges and spacing of the faceted panels create shimmering reflections of light, yielding separate views to people standing at different positions in the store. “The reflections and distorted images produced on the surface of the polycarbonate along with the shimmering reflections on the floor infuse a sense of wonder and curiosity, making the retail experience more effective and unique - in lines with Amit's clothes,” informs the Orproject team. Orproject uses custom written algorithms in Python and C# to develop these fresh geometries. For modelling and fabrication Rhinoceros 3D is employed.

Orproject designed partition wall system placed within Amit Aggarwal boutique | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
Orproject designed partition wall system placed within Amit Aggarwal boutique Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang
The bespoke partition wall system is made from laminated polycarbonate sheets | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
The bespoke partition wall system is made from laminated polycarbonate sheets Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

Moving across the space, visitors experience “passing silhouettes, fleeting glimpses and exaggerated and diminished reflections”. These sparkling, flowing walls saturate across the boutique, becoming the backdrop for Amit Aggarwal’s familiar flowing and evocative apparel collection, challenging the usual, often lackluster design protocol for retail architecture

  • Shimmering, transparent, wavy partition wall system within Amit Aggarwal Boutique in New Delhi | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    Axonometric view of the flagship store Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang
  • Drawing of the partition system’s form | Amit Aggarwal flagship store in Delhi by Orproject Architects | STIRworld
    Drawing of the partition system’s form Image Credit: Courtesy of Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

Project Details

Name: Amit Aggarwal flagship store
Location: The Kila, Seven Style Mile, 4A Kalka Das Marg, Mehrauli, New Delhi, India
Area: 130 sqm (carpet area); 2.4m high, variable width between 0.15m to 0.45m, total running length of 45 m (partition wall system)
Year of completion: 2020
Client: Amit Aggarwal
Architect: Orproject
Project Designers: Christoph Klemmt, Rajat Sodhi
Project Team: Ananya Kango, Balaji Mohan Rajkumar, Komal Sodhi
Interior Design: Ava Studio

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1342,1413,1408,1233,1401

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE