teamLab Architects design a nursery in Japan that prepares children for the future

The vibrant KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery in the city of Chiba teaches children the skills needed to successfully live in an information society.

by Pallavi MehraPublished on : Apr 21, 2021

Japan-based teamLab Architects, an interdisciplinary creative group, has designed a nursery school in Nagareyama, Japan. This playschool is known as the KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery and features a colourful U-shaped building, which is conceptualised in such a way so as to give children the opportunity to be prepared for the future. The designers have employed a number of architectural strategies to provide the children with the experience and mindset needed in an information society. For instance, the nursery is a two-storey, polygonal space where kids can enjoy various activities together. As this polygonal space has numerous areas with no distinctive centre and boundaries, the children can engage in diverse activities while sharing the same space.

The nursery has multiple hip roofs around an inner courtyard | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
The nursery has multiple hip roofs around an inner courtyard Image: Vincent Hecht

“In an information society, the way we work continues to change dramatically. Rather than continuing to work in the same job or occupation from the time you start until retirement, as was the case before the information society, there is now a need to change your job function and collaborate with people from different fields (to co-create) in order to realise something. In such an age, we believe that we need places that affirm diversity starting in early childhood, places where children can experience spending time with a diverse array of people,” mentions Kawata Shogo, Founder of teamLab Architects.

  • The school’s different rooms and areas do not have any definite boundaries | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The school’s different rooms and areas do not have any definite boundaries Image: Vincent Hecht
  • Children playing in the rooms inside can spend time together and engage in different activities | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    Children playing in the rooms inside can spend time together and engage in different activities Image: Vincent Hecht

This nursery school is situated in a new residential neighbourhood of Nagareyama, Japan. It features a hip roof design like the buildings in the surrounding area. teamLab Architects built the hip roof as a collection of multiple roofs around an inner courtyard rather than a single roof. They did this in order to express the idea of multiple people coming together and consulting one another just like that in an information society. Moreover, the roofs also comprise skylights that let in tons of natural light into the space.

  • The nursery teaches the children spatial awareness through the use of uneven ground, a pond, netted surfaces and sand pits | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The nursery teaches the children spatial awareness through the use of uneven ground, a pond, netted surfaces and sand pits Image: Vincent Hecht
  • The nursery school is located in a typical new residential area | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The nursery school is located in a typical new residential area Image: Vincent Hecht

The school’s different rooms and areas do not have any definite boundaries. The nursery features two gardens—an outdoor garden and an indoor-outdoor garden. The boundaries between the two gardens are blurred and the inner garden is connected to the indoor rooms. Therefore, children in each space can see the other areas clearly and feel connected to them at all times. Also, the inner garden creates an ambiguous space to play in, between the indoors and outdoors. Furthermore, this nursery was designed to be an environment where the children make the rules. It’s a simple space wherein children can work together to come up with their own rules and play.

The nursery is a simple space wherein children can work together to come up with their own rules and play | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
The nursery is a simple space wherein children can work together to come up with their own rules and play Image: Vincent Hecht

In addition to creating a space with no boundaries and no rules, the architects built the nursery to house uneven ground, a pond, netted surfaces and sand pits where the kids can play with their entire bodies. This was done to teach the children spatial awareness, which is needed in an information society. “One of the abilities needed in an information society is spatial awareness. It is believed to be possible to train the body and brain at the same time in places where the body is unstable due to a complex environment, such as multi-dimensional forests and mountains, where it is difficult to comprehend the entire space by sight alone,” adds Shogo.

  • The nursery has no boundaries and no rules and teaches the kids to play with their entire bodies | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The nursery has no boundaries and no rules and teaches the kids to play with their entire bodies Image: Vincent Hecht
  • The school encourages the children to be themselves and accept diverse personalities as well | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The school encourages the children to be themselves and accept diverse personalities as well Image: Vincent Hecht
  • The sandbox at the entrance of the school | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The sandbox at the entrance of the school Image: Vincent Hecht

Another feature that stands out about the nursery is that the colours used are as disconnected as possible. Red roofs clash with blue façade and pops of striking hues can be seen throughout the interiors. The designers did this to encourage the children to be themselves and be accepting of diverse personalities as well. “A space is an area where you can affect change on the other people there. If a space that affirms diversity is created, the people in that space will affirm diversity. And if a space that encourages movement in unstable environments is created, people will naturally develop greater spatial awareness. In this nursery school, we hope to give children the opportunity to gain the experience and mindset needed in an information society,” concludes Shogo.

  • teamLab architects shaped the nursery into a self-contained polygon with no fixed centre in an effort to create a scattered but shared space where children can come together | teamLab Architects | STIRworld
    teamLab architects shaped the nursery into a self-contained polygon with no fixed centre in an effort to create a scattered but shared space where children can come together Image: Vincent Hecht
  • The nursery has multiple hip roofs around an inner courtyard | KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery | teamLab Architects | STIRworld
    The rear side of KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery Image: Vincent Hecht

Project Details

Name: KidsLabo Minami-Nagareyama Nursery
Location: 18 Ki, Nagareyama, Chiba
Architects: teamLab Architects
Completion: March 16, 2021
Site Area: 634.54 m2
Building Area: 348.43 m2
Gross Floor Area:497.39m2

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2250,2383,2297,2146,2272

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE