Aristides Dallas Architects' Lap Pool House paints a picture of minimal poetry

Celebrating a union of the man-made and natural, The Lap Pool House is a handsome Greek home realised across three volumes that extend into and from the dry island they inhabit.

by Jincy IypePublished on : Mar 02, 2021

The Lap Pool House designed by Aristides Dallas Architects emerges from a craggy, natural landscape as a “man-made cave”, its geometric form a modern reshaping of rocky cavities and ledges. Located in Tinos island, Greece, the house gazes down a gentle slope and toward the warm blue Aegean sea, presenting a contemporary aesthetic that clashes beautifully with the dry terrain it partially buries itself in.

The Lap Pool House gazes down a slope and into a sea | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
The Lap Pool House gazes down a slope and into a sea Image: Panagiotis Voymvakis
The picturesque rectangular pool | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
The picturesque rectangular pool Image: Panagiotis Voymvakis

“The scope of the project is to camouflage within the landscape while maintaining a dynamic presence of itself,” shares Aristides Dallas, founder and lead architect of the Athens and Tinos based studio. The Lap Pool House thus employs clean lines and a rudimentary colour palette that draws from the hues of local rocks, while its clean texture and materiality renders it a minimal visual retreat. According to the design team, the residential architecture is a physical embodiment of the "impact between stone and air".

  • The architecture celebrates the interaction between the man-made and the natural | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    The architecture celebrates the interaction between the man-made and the natural Image: Panagiotis Voymvakis
  • Poised concrete volumes and clean lines | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    Poised concrete volumes and clean lines Image: Panagiotis Voymvakis

The home complements the site as well as dramatically competes with it, unfolding across three concrete building volumes. A gleaming, clean cut rectangular pool extends from the front of The Lap Pool House, giving it its name. With its colour and fluidity, the pool water contrasts the bare, textural concrete skin, as a gestural element celebrating the interaction between the man-made and the natural.

A rectangular pool extends from the house | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
A rectangular pool extends from the house Image: Panagiotis Voymvakis

Appearing as an extension of the sparse landscape is a single slab of concrete that covers these three volumes. This feature makes possible pockets of open and closed spaces that break the clinical look of the residential design. Aristides Dallas Architects planned it such that it creates “spatial points of exposure and introversion”. Lodged in an earth crack, the entrance has been placed at the dwelling’s rear, while various intentional incisions on the roof let in daylight and air into the house.

  • A single concrete slab covers the three volumes | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    A single concrete slab covers the three volumes Image: Panagiotis Voymvakis
  • The concept | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    The concept Image: Panagiotis Voymvakis

Private spaces, an expansive living room, a cosy bedroom and guest house are positioned inside the two volumes that project from the slab and sit perpendicular to each other. The roof that blends into the ground on one side cantilevers at the other, “setting its appearance as a greatly innovative structural element. That way, in the middle space under the slab, the common areas are formed,” explains Dallas.

The roof forms “spatial points of exposure and introversion” | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
The roof forms “spatial points of exposure and introversion” Image: Panagiotis Voymvakis

At the client’s wish, this cantilever also performs as a sheltered, semi-outdoor and informal living space which sets dialogue with the minimal, almost bare interior, informed in a chorus of white, grey and accents of wood. Along with the extended pool, this feature underlines the linearity of the whole form, reaching out to the horizon.

  • Semi-outdoor space | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    Semi-outdoor space Image: Panagiotis Voymvakis
  • Semi-outdoor space | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    Semi-outdoor space Image: Panagiotis Voymvakis

Light grey follows inside the house as well, with the walls and the floors rendered in the same monotone shade. The sparseness of the exterior is echoed in the décor inside, with simple glass sliding doors framed with wooden as well as grey painted steel frames. Small potted plants dot the insides to break the monotony, along with the tables and countertops that are done in dark timber. A polished black recliner sits with a rust coloured sofa, a fabric lined steel chair, a glass topped coffee table, a black and white vase set and a floor lamp in the spacious living room.

  • Living room | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    Living room Image: Panagiotis Voymvakis
  • The kitchen and dining area | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    The kitchen and dining area Image: Panagiotis Voymvakis
  • The guest room | The Lap Pool House by Aristides Dallas Architects | STIRworld
    The guest room Image: Panagiotis Voymvakis

“Embracing an idea of merging with the landforms and elements around it, the building urges the habitant to live with absolute connection with the scenery of Tinos and with nature altogether,” says Dallas, who placed The Lap Pool House and designed for it, ample vantage points to enjoy the island and the sea that stretches out leisurely in front of it.

Project Details

Name: The Lap Pool House
Location: Tinos, Greece
Architect: Aristides Dallas Architects
Architects: Aristides Dallas, Konstantinos Stathopoulos
Structural Engineering: Emmanouil Roditis, Theodoros Chrysovergis
E/M engineering: Evangelos Tentis
Construction: Aegean Construction

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1855,1840,1879,1950,1994

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE