TROP Landscape seeks to create a cascading zen waterscape in An Villa, China

Designed as an ode to the water village of Jiangnan, Shaoxing, the An Villa uses its internal landscape to manifest nostalgia and memories of rain in its architecture.

by Anmol AhujaPublished on : Mar 01, 2022

Flooded farmlands for paddy cultivation have been a rather distinctly entrenched part of eastern imagery in pop culture with their extensive network of canals, wooden bridges and alleyways between the foot-high crop. However, more than their visually serene character, there is an intrinsic architectural sense to these water networks, and their resultant linkages and crossovers, that is at once complex yet idyllic. Serving as nostalgic inspiration for the designers of An Villa, with a dash of remembrance lent by the curved-eaves of traditional Chinese residences, the water network and all its sensory channels manifest into a zen microcosm beside a residential block, firmly modernistic in its sensibilities.

  • Water feature at the villa’s arrival court | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Water feature at the villa’s arrival court Image: Courtesy of DID Studio
  • Birds’ eye view of the ‘waterscape’ settlement | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Birds’ eye view of the ‘waterscape’ settlement Image: Courtesy of DID Studio
  • Exquisite spherical shrubs impart a sculptural, installation like quality to the arrival court | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Exquisite spherical shrubs impart a sculptural, installation like quality to the arrival court Image: Courtesy of DID Studio

An Villa develops as a succinct collaboration between architecture and landscape design; between Allied Architects International, and TROP Landscape - the latter an apt acronym for terrains + open space. In fact, considering the conceptualisation of the house around natural elements and even by the sheer surface area this sculpture-like intervention occupies of the total site, the landscape often upstages, rather animates the very linear edifice of the main residential structure, lending it the scale and character of a whole settlement. This sense of induced zen through a literal deluge of memories is wholly owed to the water village of Jiangnan in Shaoxing, towards the south of the Yangtze river.

  • The sunken courtyard beside the house mimics roof profiles of ancient settlements in Jiangnan village | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    The sunken courtyard beside the house mimics roof profiles of ancient settlements in Jiangnan village Image: Courtesy of DID Studio
  • The memory of roofs pouring on people walking beneath during rains, is termed a peculiar influence | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    The memory of roofs pouring on people walking beneath during rains, is termed a peculiar influence Image: Courtesy of DID Studio

Jiangnan is now regarded as one of the most prosperous regions in all of China, owing to its rich heritage and culture, along with a high agrarian yield due to the river’s fertile southern delta. Following research on the ancient watertown of Shaoxing and the architectural typology and features of its residential landscape, the designers place the ancient house roof and water networks at the centre of the villa’s design development process. Overlapping roof tiles, Imbrex and Tegula, adorn the cantilevered edifice of the house, apart from formulating a water feature at the arrival court and a similar cascading avenue facing the house’s sit-out. Apart from being a nod to the architectural heritage of Shaoxing, the comprehensive, tiled network drains water efficiently and keeps out excess rainwater by allowing it a ‘natural’ channel.

  • The comprehensive tiled network drains water efficiently and keeps out excess rainwater by allowing it a ‘natural’ channel | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    The comprehensive tiled network drains water efficiently and keeps out excess rainwater by allowing it a ‘natural’ channel Image: Courtesy of DID Studio
  • View of the house’s lounge area, furthering reflecting its largely modernist sensibilities | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    View of the house’s lounge area, furthering reflecting its largely modernist sensibilities Image: Courtesy of DID Studio

The design also spares a thought for the essence of a roof as a protector, and water-management systems in the old town an essential mechanism, much like our internal circulation systems. By manifesting the sloped roof at an accessible level for patrons, and merging it with the sloping landscape architecture, the introverted nature of the mini-settlement is declared imperative.

  • Access staircases within the sloped landscape are reminiscent of alleyways within watered fields | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Access staircases within the sloped landscape are reminiscent of alleyways within watered fields Image: Courtesy of DID Studio
  • Green islands alternating within the shingled slopes are punctuated with slender, narrow trees | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Green islands alternating within the shingled slopes are punctuated with slender, narrow trees Image: Courtesy of DID Studio

The foliage dotting this landscape comprises mainly ecological, natural planting, combined with exquisite spherical shrubs imparting a sense of sculpture to the space, akin to a lush exhibition on display. The sunken courtyard beside the house is ensconced within an array of tall trees that conversely impart a sense of spatial volume to the microcosm, such that a bird’s eye view of the “natural village” exudes richness, exquisiteness, and vibrancy. The green islands alternating within the shingled slopes are also punctuated with slender, narrow trees, creating a rhythmic pattern of sorts.

  • Overlapping roof tiles, Imbrex and Tegula, adorn the cantilevered edifice of the house along with the sunken courtyard slope | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Overlapping roof tiles, Imbrex and Tegula, adorn the cantilevered edifice of the house along with the sunken courtyard slope Image: Courtesy of DID Studio
  • Water flows down and drains effortlessly into small water bodies, creating a serene microcosm | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Water flows down and drains effortlessly into small water bodies, creating a serene microcosm Image: Courtesy of DID Studio

The designers equate walking through the An Villa with walking along the ancient Jiangnan settlement, highlighted by the eaves and ridges of the packed houses, and the waterscape of the farms and landscape. A peculiar memory, that of the roof pouring on people walking beneath, standing in stark contrast to the steel gutter lined eaves of American residences, seems to inform it all and to tie it all together. The somewhat melancholic, olden visual and aural memory of the stream of rain ricocheting off the eaves’ edges is something that every Jiangnanese child would fondly remember, state the designers, and that reminiscence is what the project seeks to evoke.

  • Conceptual sketch for the sunken court’s design | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    Conceptual sketch for the sunken court’s design Image: Courtesy of TROP Landscape
  • An Villa: Masterplan | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworldd
    An Villa: Masterplan Image: Courtesy of TROP Landscape
  • An Villa: Section through the contiguous earth profile | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    An Villa: Section through the contiguous earth profile Image: Courtesy of TROP Landscape
  • An Villa: Section through the cascading ‘roof’ profile | An Villa | TROP Landscape : terrain + open space | STIRworld
    An Villa: Section through the cascading ‘roof’ profile Image: Courtesy of TROP Landscape

Project Details

Name: An Villa
Location: Shaoxing, Zhejiang Province, China
Landscape Architects: TROP : terrains + open space
Architects: Allied Architects International
Gross Built Area: 6,600㎡
Lead Landscape Architects: Pok Kobkongsanti, Jayda Zhu
Team: Yuting Lu, Yiping Liu, Huamei Yin, Pengtao Sang, Ke Ma

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
3352,3263,3228,3361,3163

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE