Henning Larsen realises the living room-like design of the Shaw Auditorium in Hong Kong

Three elliptical white rings form the outer profile of a social attraction inside the Hong Kong University of Science and Technology’s campus, designed by the Scandinavian firm.

by STIRworldPublished on : Nov 22, 2021

On the south of Hong Kong University of Science and Technology’s Clear Water Bay campus and surrounded by pockets of orthogonal buildings, lie the Shaw Auditorium, recently completed by Scandinavian firm Henning Larsen. The 12,800 sqm educational architecture features a distinct aesthetic that makes it stand out in its context: three white elliptical rings placed rhythmically one over the other, and separated by vertical glazed surfaces.

  • The Shaw Auditorium and its context | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    The Shaw Auditorium and its context Image: Kris Provoost
  • A closeup shot of the building | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    A closeup shot of the building Image: Kris Provoost

Seated on an elevated site, the building as per Henning Larsen has no front or back – “it is open and welcoming on all sides”. The design followed the premise of creating a 'living room' by combining a highly flexible, acoustically sophisticated auditorium with bright, generous social spaces. Built on a social focus for the space to become a distinguisher not only for the students but also as an international venue in the city, a variety of informal meeting areas are found in the project.

  • White elliptical rings shape the structure | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    White elliptical rings shape the structure Image: Kris Provoost
  • Entrance | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    Entrance Image: Kris Provoost

The building's auditorium features enough and equally adaptable spaces to turn the venue appropriate for live orchestra, amplified concerts, talks, gala dinners, and exhibitions. A proscenium can be lowered to frame the stage for theatre and ballet; and the rectilinear plan brings the audience close to the performers, creating an intimate atmosphere and optimising acoustics. The raked seating can be configured to fit 840 or 1,300 seats, or stored to provide an open surface for conferences, open days and exhibitions. Its curved walls can also function as a 360-degree projection screen, enabling immersive audio-visual experiences.

  • Axonometric layouts | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    Axonometric layouts Image: Courtesy of Henning Larsen
  • The auditorium inside the facility | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    The auditorium inside the facility Image: Courtesy of Henning Larsen

The elliptical form of the Shaw Auditorium directs a natural pedestrian flow. Deep cantilevers alluding to the form of local vernacular colonnades and canopies create shade and shelter for the passing public. “This passive shading,” the firm says, “is part of a BEAM Platinum environmental strategy – an impressive achievement for a performance venue, given the fluctuating patterns of use and cooling demands.” Other material features include a bamboo clad outer wall of the auditorium and Norwegian wood employed in acoustic panels.

  • Daylight filtering through the interiors | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    Daylight filtering through the interiors Image: Courtesy of Henning Larsen
  • Walking passages and social spaces | Hong Kong | Henning Larsen | STIRworld
    Walking passages and social spaces Image: Courtesy of Henning Larsen

Claude Godefroy, Partner and Design Director at Henning Larsen, shares in a press release, "The challenges of the project were functional and symbolic. The auditorium had to accommodate all these different activities, from seated concerts to gala dinners, and the acoustics had to be pitch-perfect each time. In that sense, it’s a really flexible ‘white box’ space.” He continues, “The architecture also had to express its role as the heart of the cultural and artistic life of the campus. Finally, there’s the climatic response – the deep overhangs, which shelter pedestrians, the use of bamboo…”

Commissioned as a result of winning an international competition which was held in 2015, the construction of the Shaw Auditorium started in 2019 and the facility opened to the public on November 17, 2021, marking the university’s 30th anniversary.

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2877,2577,2843,2751,2634

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE