Shou County Culture and Art Centre's porosity is defined by its stereotomic courts

Designed by Studio Zhu Pei, this public cultural edifice in Anhui, China, manifests courtyards inspired by ancient settlements in the region along its horizontal and vertical planes.

by Anmol AhujaPublished on : May 10, 2022

The scale of an architectural intervention may be an important determinant in a building's identity, especially since it is inadvertently so directly tied to the functions the building fulfills. In the case of Shou County Culture and Art centre by Studio Zhu Pei, however, the notion of scale in built form is interpreted differently to create an architectural experience that is at once heightened and grounded in its linear proportions. Within a historical context - one that the building draws from succinctly in its formulation - it is at once, a microcosmic representation of an urban block, as well as a replication of older residential settlements in the same city. Interestingly enough, the cultural building itself operates on and identifies with a scale that lies somewhere in between the two, theoretically propounding how China's world-class architecture still finds a cultural grounding in its context.

  • The building is located in Shou County, Anhui province, amid the fertile basins of rivers Yangtze and Huai, and draws from its urban context | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The building is located in Shou County, Anhui province, amid the fertile basins of rivers Yangtze and Huai, and draws from its urban context Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • The centre is accessed from its Southern side, earmarked by a pathway over an expansive still water body | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The centre is accessed from its southern side, earmarked by a pathway over an expansive still water body Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei

As also noted in the narrative for the recently opened Panda Tower in Chengdu, Chinese architecture, even in its umbrella definition seems to stand out from contemporary architecture in the rest of the world by its intrinsic connection to the land and rich culture of the region. The case here is no different, since the massive form of the centre, punctured in places to subdue the visual heft of what would otherwise have been a monolithic cuboid, is transformed into a zone of catchment for both, human activity and climatological influences. The building's stereotomic architecture not only provides viewers a window into the nucleus of the structure, catalysed by activity and greens, it also serves to connect the many 'zones' of the sizeable structure, breaking them down into easily perceptible orthogonal blocks, now connected through narrow alleys and landscaped courts.

  • The entryway is two storeys high, dramatised by virtue of its scale, opening into the entrance courtyard | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The entryway is two storeys high, dramatised by virtue of its scale, opening into the entrance courtyard Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • The entrance court is set apart from the remaining courtyards with its plaza like character, similar to “Tangwu”, a courtyard of the Huizhou housing typology | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The entrance court is set apart from the remaining courtyards with its plaza like character, similar to “Tangwu”, a courtyard of the Huizhou housing typology Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei

The culture and art centre owes its conceptual prowess to the ancient city of Shou County in the Anhui province, located amid the fertile basins of rivers Yangtze and Huai in southeast China. Both, the city’s plan and the dense urban housing typologies earmarking it were roughly square shaped - a planning influence, however informal, that clearly manifests in the building. Furthermore, the ancient city was also oriented strongly along the north-south and east-west axes, accelerating a rigid, grid-iron planning in new districts that have sprung up in the past 10 years, replacing former agricultural fields to the southeast of the city. The cultural centre thus seemingly proposes a balance, a counter to this displacement, “continuing the traditional spirit of the local place in a radically new way”, according to architect Zhu Pei.

  • The moon window, carved in concrete in the central courtyard, frames perspectives and visual avenues | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The moon window, carved in concrete in the central courtyard, frames perspectives and visual avenues Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • The building’s exterior face bears vertical perforations that serve as landscaped courts for respite, while also influencing the building’s microclimate | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The building’s exterior face bears vertical perforations that serve as landscaped courts for respite, while also influencing the building’s microclimate Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei

The structure's most definitive feature, its many cross-planar perforations, emerge as interpretations of the county's urban fabric, and even individual, cellular residential units from it, as specified before. With their closed facades, centrally oriented courtyards, and narrow alleyways traversing the ways of the residence, the houses in Anhui province almost directly informed the spatial planning and aesthetic language of the centre. Several programs, including an art museum, the cultural centre itself, a library, and archives, are contained within the solid, cuboidal form, with an intention to serve as a cultural impetus for the city. The planning formulates six courtyards of varying scales to anchor these spaces around, while the courtyards themselves are further connected via a spiral loop public corridor, allowing people to wander from the ground level to higher levels in the building, without interrupting the continuity of the interior programs.

  • The narrow alleyways in the building also take from the language of traditional residences in the region | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The narrow alleyways in the building also take from the language of traditional residences in the region Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • A subtle interplay of levels is facilitated while masked behind expansive, free standing concrete walls | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    A subtle interplay of levels is facilitated while masked behind expansive, free standing concrete walls Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Several such pathways form part of a spiral loop public corridor connecting all internal courtyards | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Several such pathways form part of a spiral loop public corridor connecting all internal courtyards Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei

The entrance to the complex, highlighted by a two-storey high rectangular opening dramatised by virtue of its scale, leads visitors to a large entrance court, set apart from the remaining courtyards with its plaza like character, similar to “Tangwu”, a courtyard of the Huizhou housing typology. Accessed from the building’s southern end, the gate lies at the end of a bridge spanning an expansive still water body, the clear reflections of the cuboidal mass doubling the building’s volume and facia.

  • Large vertical courts on the structure’s external facade emerge as manifestations of the courtyards on a different plane | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Large vertical courts on the structure’s external facade emerge as manifestations of the courtyards on a different plane Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei
  • View of a distinctively linear corridor on the building’s top floor | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    View of a distinctively linear corridor on the building’s top floor Image: Shengliang Su (schranimage), Courtesy of Studio Zhu Pei

The architects regard these interventions, including the extensively landscaped courts and peripatetically positioned pools of water as a reflection of intelligible local ideas that help the building conjure a suitable microclimate, harbouring it from extreme conditions in both summers and winters. Interestingly, these perforations along the facia of the building may also be perceived as courtyards conceived along the vertical plane, pockets of building wherein gravity operates differently, while the unified structure emerges as an instance of a single stretch of lattice folding in on itself.

  • Conceptual sketches on massing and forming internal spaces by Zhu Pei | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Conceptual sketches on massing and forming internal spaces by Zhu Pei Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Blocking diagram of the inner courtyards and other functions around them | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Blocking diagram of the inner courtyards and other functions around them Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • The conceptual influence for the building comes from traditional courtyard settlements in the Anhui province | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    The conceptual influence for the building comes from traditional courtyard settlements in the Anhui province Image: Courtesy of Studio Zhu Pei

Drawing further from traditional residences in the region, the rearmost courtyards in the structure are reminiscent of back gardens prevalent within the local housing typology. An elliptical moon window carved within the concrete walls in these courtyard amplifies perspective and visual avenues, akin to a cave. Several such openings also serve to mask a majority of the vertical circulation means in the complex, including linear, unyielding stairways. By virtue of that, while the views on one side of the wall are beatifically staged, on the other side, the dramatic fervour of people disappearing behind large, tall stretches of free standing exposed concrete walls and reappearing on another level is escalated.

  • Shou County Culture and Art Centre: Axonometric site plan | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Axonometric site plan Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Shou County Culture and Art Centre: Floor plans | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Floor plans Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Shou County Culture and Art Centre: Axonometric sections through internal courts, showcasing the interplay of levels within | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Axonometric sections through internal courts, showcasing the interplay of levels within Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Shou County Culture and Art Centre: Building section showcasing the central courtyard | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Building section showcasing the central courtyard Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Shou County Culture and Art Centre: Building section showcasing the smaller, interconnected courtyards | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Building section showcasing the smaller, interconnected courtyards Image: Courtesy of Studio Zhu Pei
  • Shou County Culture and Art Centre: Axonometric section through the building | Shou County Culture and Art Centre | Studio Zhu Pei | STIRworld
    Shou County Culture and Art Centre: Axonometric section through the building Image: Courtesy of Studio Zhu Pei

Project Details

Name: Shou County Culture and Art Centre
Location: Shou County, Anhui, China
Client: Shouxian Government
Total Area: 30,010 sq.m.
Architecture, Landscape and Interior Design: Studio Zhu Pei
Design Principal: Zhu Pei
Design Team: Shuhei Nakamura, Du Yang, You Changchen, Liu Yian, Liu Ling, Wu Zhigang, Yang Shengchen, Ding Xinyue, Ke Jun, Wu Zhenhe, Duyao, Nie Wenhao
Structural and MEP Consultants: BIAD JAMA CO., LTD.
Landscape and Interior: The Design Institute of Landscape & Architecture China Academy of Art
Main Contractor: ShengWo Construction Group Co., LTD.

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
3234,3196,3386,3161,3336

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE