UA Lab fix gable roofs and a concrete agenda for the Gable House in India

With angled gable roofs and an RCC skin, this Ahmedabad residence designed by Indian design firm UA Lab merges its airy, light-filled interiors with the refreshing outdoors.

by Jincy IypePublished on : Jul 03, 2021

This geometric house with distinct gable roofs owes its bold, airy and straightforward persona to its location – built on a rectangular plot at a cul-de-sac, in a dense residential neighbourhood of Ahmedabad, India, the home’s spaces are designed to connect effortlessly with the refreshing outdoors. The dwelling is conceived by Indian design studio UA Lab (Urban Architectural Collaborative), headed by co-founders and architects Vipuja and Krishnakant Parmar, who planned the residential spaces around the north garden and the central courtyard, which were ideated first.

01 min watch A gabled roof emerges at the front while another rises close behind at double height, with a slender concrete grey tower for company | Gable House by UA Lab | STIRworld
A gabled roof emerges at the front while another rises close behind at double height, with a slender concrete grey tower for company Video: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio and UA Lab

“The Gable house provides a rich variety of spaces, which can be enjoyed during different times of the day and in different seasons. All the spaces are well integrated within each other as well as with the outside,” relays Vipuja Parmar, co-founder and principal designer, UA Lab.

Gable House designed by UA Lab | Gable House by UA Lab | STIRworld
Gable House designed by UA Lab Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

Making a rather convincing case for modern Indian architecture, the mass of the bungalow is made mostly of reinforced cement concrete, separated into two blocks, to keep the garden and the courtyard continuous. UA Lab developed a unique, coherently structured layout, replete with plain landscaping and a kitchen garden at the back, as “interconnected spaces and interconnected volumes”. The open spaces outside run parallel to the free-flowing, indoor ones, allowing maximum daylight and better cross-ventilation within the house.

The back of the residence | Gable House by UA Lab | STIRworld
The back of the residence Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

Emerging over the two blocks is a gabled roof at the front and another that rises close behind at double height. A slender grey tower stands adjacent to these as a concrete, unmoving sentry.

The two blocks of the residence are planned to keep the garden and courtyard continuous | Gable House by UA Lab | STIRworld
The two blocks of the residence are planned to keep the garden and courtyard continuous Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

Clerestory windows dress the Gable House, running between the walls and the roof, while the low height, front gable roof greets one at the entrance of the residential design. This is accompanied by a narrow, double-height space. The light from the slim windows combines with that entering from the classic A-frame, casting glowy patterns inside. The sweep of the roof brings in added light from above, brightening up this vertical pocket.  

 Inside the Gable House | Gable House by UA Lab | STIRworld
Inside the Gable House Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

“The tactfully designed scissor truss with sleek mild steel members holds the roof above and the living space below. The delicate scissor truss against the dimple bold tower displays a contrasting and evocative entrance facade set in the green open space,” explains Vipuja. With no towering apartments or buildings near the site, the residence receives ample sunlight and breathing space.

The interchanging play of sunlight is an essential element of the house | Gable House by UA Lab | STIRworld
The interchanging play of sunlight is an essential element of the house Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

The eaves of the gable roof make it seem afloat thanks to clear glass windows between the eaves and the wall, according to Vipuja. “As the gable roof is kept floating, natural light enters the inner space from all the four sides. The natural light changes throughout the day and during different seasons. This makes the experience within these inner spaces richer and more mesmerising,” she continues, relaying the light-filled, expansive experience of the Gable House.

The double height atrium | Gable House by UA Lab | STIRworld
The double height atrium Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

Comprising a study, living and resting spaces as well as a home studio, all the internal spaces of the single-family residence flow into one another. The elements of the interior design are realised within clean lines enhanced by the play of light, an essential participant of the home according to UA Lab. The volume of the formal living space is linked with the other main spaces of the house on one side, which leaves the other three sides open towards the garden.

The family and dining area visually connects with the rest of the house | Gable House by UA Lab | STIRworld
The family and dining area visually connects with the rest of the house Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

The double-height volume in the middle form the family room and the dining area. “Interestingly, this is sandwiched between two open spaces and provides very good cross-ventilation in the living room area, where maximum time is spent by the family,” says Parmar. A mild steel metal bridge ascends from the dining area to the floor above, where an abundance of natural stones and recycled wood can be found. The residential architecture employs such an open and visually connected planning that all interior areas can be seen, regardless of the vantage point.

A mild steel metal bridge ascends from the dining area to the floor above | Gable House by UA Lab | STIRworld
A mild steel metal bridge ascends from the dining area to the floor above Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

The living room and the bedrooms on the first floor hold the gable roof, its seemingly delicate scissor truss providing uninterrupted clear openings at two ends which are kept transparent, protected by clear glass. This ensures that the insides are always provided with a clear view of the skies. A sliver of the interiors can be viewed from the street through the gable frame while most of it is concealed by plants and strategic angles. Potted plants, furnished accents, curated artworks, as well as the selected furniture add a much-needed dose of warmth and colour, ideated by the client Chandni Doshi, who is a designer herself.

Gable House designed by UA Lab | Gable House by UA Lab | STIRworld
The largely grey interiors are given strokes of colour via decor accents and furniture Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

The walls are finished in plaster and painted white, humbly contrasting the heavy grey palette that dominates the dwelling's concrete architecture. “From day one, the idea was clear. We wanted a house with minimum materials that relay a rich and bright experience,” says Vipuja, elaborating on the straightforward choice of colours and materials.

  • Conceptual sketch | Gable House by UA Lab | STIRworld
    Conceptual sketch Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio
  • Conceptual plan | Gable House by UA Lab | STIRworld
    Conceptual plan Image: Maulik Patel, Courtesy of Inclined Studio

Project Details

Name: Gable House
Location: Ahmedabad, Gujarat, India
Year of completion: 2020
Architect: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)
Founder and Principal Designer: Vipuja Parmar, Krishnakant Parmar
Lead Architects: Vipuja Parmar, Krishnakant Parmar
Design Team: Kruti Shah, Bageshri Thakar
Furniture and Furnishing: Chandni Doshi
Landscape: Sushma Sawant

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
2765,2764,2656,2620,2734

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE