Atelier SAD’s Family House typifies the design of a house on a sloping terrain

The Family House in Rašovka is the manifestation of a functionalist concept that is composed of an iron framework and free facades.

by Dhwani ShanghviPublished on : Oct 10, 2022

The Family House at Rašovka is located in the Czech region of Liberec, north-east of the capital city of Prague. On the southern slope of the Ještěd ridge, the house sits at an altitude of 600m above sea level and affords views of the Bohemian Paradise - a protected landscape area and Czech Republic’s first nature reserve. Designed by Adam Jirkal and Tomáš Kubák of Atelier SAD and interior designer Iveta Zachariášová of Iveta Zachariášová Interior Design, the house is built on one of the last available building plots in Rašovka at the time.

A sloping road from the north leads to the house through an embankment| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworldummy
A sloping road from the north leads to the house through an embankment Image: Courtesy of BoysPlayNice

On a plot of 1685 sqm, the private residence occupies a mere 158 sqm of built-up area with a floor plan of approximately 22.5 x 7m. The near rectangular footprint of the structure is oriented along the contour line such that its restricted mass cuts diagonally into the steep slope of the street. On the south, open unfenced meadows with flowering plants dominate the landscape. The concept for the design, in fact, revolves around access to the landscape, both physical as well as visual.

The house diagonally cuts into the slope of the street | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
The house diagonally cuts into the slope of the street Image: Courtesy of BoysPlayNice

The site is approached from the street on the north through an embankment that connects to the parking space of the low-lying house. The ground floor is 4.5m below this approach level and contains the main living areas. From the west, an outdoor staircase along a stone wall leads to the ground floor from the street level. Additionally, an entrance from the parking lot leads directly to the bedroom on the first floor - the second storey of the two-storeyed house.

An embankment from the street leads to the parking space above the ground floor of the structure| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
An embankment from the street leads to the parking space above the ground floor of the structure Image: Courtesy of BoysPlayNice

On the ground floor, the outdoor staircase leads to the entrance of the house, through a double-loaded corridor, with an anteroom, toilet, utility room and wardrobe on the north, while a master bedroom, bathroom, and two smaller bedrooms face the south. The hallway culminates in the living room, approached from under an internal staircase that leads to the floor above.

Floor Plans of the Family House at Rašovka| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
Floor Plans of the Family House at Rašovka Image: Courtesy of Atelier SAD

The living space accommodates an open kitchen, a dining area and an informal seating area, all of which are oriented towards the valley beyond the glazed wall on the south. A semi-outdoor patio extends from the diagonal east wall of the living space - also completely glazed - and connects it to the garden beyond. The presence of floor height apertures throughout the south wall ensures a visual connection with the landscape outside, for all the spaces on the ground floor. The east and south walls form a contiguous façade, left unobstructed due to the absence of a corner column.

  • A continuous façade devoid of a corner column affords uninterrupted views of the valley below | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    A continuous façade devoid of a corner column affords uninterrupted views of the valley below Image: Courtesy of BoysPlayNice
  • A French swivel fire-place coalesces the different functions of the living area| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    A French swivel fire-place coalesces the different functions of the living area Image: Courtesy of BoysPlayNice

An island kitchen counter separates the kitchen from the south-facing dining area, while the living area occupies the northern end of the double-height space on the ground floor. A cast-iron French swivel fireplace, suspended from the rafters of the ceiling coalesces the different functions of this volume.

The design of the staircase, located above the entrance of the living room, has the appearance of a staggered cast iron profile, to compensate for the lack of space for a standard staircase. Divided into two rows of separate staircases, the treads are halved in width while the risers are doubled in height. Used together, their staggered form appropriates the staircase to a standard-sized entity.

  • The bedroom features an attic-like appearance | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    The bedroom features an attic-like appearance Image: Courtesy of BoysPlayNice
  • Floor-to-ceiling glazed windows overlooking the views of the serene countryside | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    Floor-to-ceiling glazed windows overlooking the views of the serene countryside Image: Courtesy of BoysPlayNice

The floor above opens to a gallery that leads to the bedroom adjoining the parking space. The pitched roof above gives this space an attic-like appearance, with clerestory windows puncturing the slope of the roof.

A clerestory window punctures the slope of the roof | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
A clerestory window punctures the slope of the roof Image: Courtesy of BoysPlayNice

Two distinct roofs make up the elevation of the building, a flat roof that accommodates the parking space and a pitched roof with varying degrees- above the double height living room as well as the bedroom and gallery above. Ranging from an angle of 43 to 30 degrees, the dissimilar height of the pitched roof owes its design to the function it accommodates. It is therefore highest above the bedroom on the first floor, while the end towards the living area dips on the east, seemingly sloping down to meet the garden below. Externally the roof is made of folded anthracite-coloured aluminium sheets while internally the ceiling soffit is lined with bleached birch plywood. 

  • Section showing the pitched roof of altering heights| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    Section showing the pitched roof of altering heights Image: Courtesy of BoysPlayNice
  • The highest point of the pitched roof accommodates a bedroom on the first floor| Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
    The highest point of the pitched roof accommodates a bedroom on the first floor Image: Courtesy of BoysPlayNice

The façade design is an exploration in Portuguese expanded cork and lends the house a natural palette that enables it to merge with the landscape it sits on. Alternate strips of varying thicknesses of cork are clad along the entirety of the façade, offsetting the linearity of the otherwise horizontal building. A combination of plastered brick partition walls with a fair-face reinforced concrete perimeter wall and ceiling contribute to the industrial disposition of the building design.

Alternate strips of varying thicknesses of cork are clad on the façade | Family House at Rašovka | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová | STIRworld
Alternate strips of varying thicknesses of cork are clad on the façade Image: Courtesy of BoysPlayNice

The Family House at Rašovka exemplifies the residential design on a sloping terrain. It can be read as the manifestation of a functionalist concept that is composed of an iron framework and free facades with an aim to have uninterrupted access to the exterior. A simplified volume, built using industrial building materials, organises itself across multiple storeys accessed from the top, around the sloping terrain such that a holistic association with the landscape is maintained throughout the house.

Project Details

Name: Family House
Location: Rašovka, Prague, Czech Republic
Architecture: Atelier SAD
Interior Design: Iveta Zachariášová Interior Design
Site Area: 1685m2
Built up Area: 158m2

What do you think?

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
3939,3981,3983,3957,4031

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE