make your fridays matter with a well-read weekend

 

La Posada's timeless transformation to become a dwelling-studio haven

inN arquitectura reimagines La Posada, a centuries-old dwelling, into a harmonious blend of a residence and a studio.

by Pooja Suresh HollannavarPublished on : Sep 02, 2023

The essence of a house extends beyond its physicality; it encapsulates dreams, protection, and peaceful reflection. La Posada, located in the historic Los Riscos neighbourhood of Galaroza in Spain stands as an evidence to this sentiment. The building has transitioned several times since its existence, having served as a dwelling for medieval Christian settlers and a cherished mountain retreat for a Sevillian family in 1993. However, its most recent transformation under the vision of Spanish firm inN arquitectura elevated it into a unique amalgamation of a residence and a studio, heralding a new era for this iconic structure.

inN arquitectura refurbishes a centuries old building in Spain | inN arquitectura | STIRworld
inN arquitectura refurbishes a centuries old building in Spain Image: Manolo Espaliú
The program encompasses the intertwining of a contemporary studio in a traditional home | inN arquitectura | STIRworld
The program encompasses the intertwining of a contemporary studio in a traditional home Image: Manolo Espaliú

In 2012, the studio decided to establish a contemporary architectural studio in a mountain town. This was a bold choice. Conventional wisdom dictated central urban locations, yet inN arquitectura defied norms by acknowledging the evolving dynamics of delivery, transportation, and communication systems. This acknowledgement facilitated the establishment of professional spaces in ecologically pristine settings, nurturing a new creative paradigm inspired by tradition.

The seamless integration of living and working spaces encourages introspection into the symbiotic relationship between creativity and daily life. The once-stigmatised practice of working from home has evolved, more so after the COVID-19 pandemic, engaging the conscious balance between personal and professional realms. inN arquitectura embraced this challenge by crafting ambiguous spaces at points of convergence, such as the entrance/hallway and the multifunctional room on the upper floor.

Entrance to the house| inN arquitectura | Spain | STIRworld
Entrance to the house Image: Courtesy of inN arquitectura
  • Layout Plans| inN arquitectura | Spain | STIRworld
    Layout Plans Image: Courtesy of inN arquitectura
  • Section of La Posada | inN arquitectura | STIRworld
    Section of La Posada Image: Courtesy of inN arquitectura

Strategically planned transversal and longitudinal zones intersect and intertwine, promoting fluid interactions between work and domestic life. Flexibility governs the spatial design, with rooms transforming to accommodate changing professional and personal needs. The intent to blur boundaries and foster continuity between the roles of architect and dweller unfolds across La Posada's diverse spatiality.

The spatiality evokes a sense of a journey within| inN arquitectura | STIRworld
The spatiality evokes a sense of a journey within Image: Manolo Espaliú

The building’s structural framework, rich in raw authenticity, resonates with the architectural journey within. The cellar, once neglected, embraces its primordial ambiance and metamorphoses into a bridge to the subconscious. This subterranean domain, nurtured by the cellar's shadows, evolves into a node for communal artistic and cultural activities. Bachelard's cellar as the "dark being of the house" comes alive, connecting the contemporary design process with primal creative instincts.

Spaces are flexible and bend between the studio and the home | inN arquitectura | STIRworld
Spaces are flexible and bend between the studio and the home Image: Manolo Espaliú

The upper floor, featuring a multifunctional expanse and remnants of an old clay oven, blossoms as a stage for experimentation. This open area resonates with the interplay of light and volume, hosting ideation, material exploration, and creative synthesis. The spatial proximity of this workshop to the adjacent office zone reinforces the overarching narrative.

The rhythm of intensive engagement and deliberate retreat shapes the creative lifecycle. The vital process of decompression and relaxation is acknowledged as pivotal, resulting in the design of a bay in the terrace—intuitively and practically designated for horticulture. The harmony achieved between the built environment and therapeutic pastimes highlights the architects' astute understanding of human nuances.

  • The contemporary lines contrast the raw traditional structure | inN arquitectura | STIRworld
    The contemporary lines contrast the raw traditional structure Image: Manolo Espaliú
  • The limestone wash brings a lightness to the spaces | inN arquitectura | STIRworld
    The limestone wash brings a lightness to the spaces Image: Courtesy of inN arquitectura

La Posada's luminous corral serves as a magnetic nexus, drawing together day-use rooms. This configuration enables a contiguous spatial experience, bridging residential functions and heightening interaction. The orchestration of the home's layout to complement the radiant corral mirrors the reciprocal partnership between the house and its inhabitants.

The restoration process spanning five years exemplifies a commitment to sustainable practice. Salvaged materials, including wood, ceramic tiles, and clay tiles, weave the story of continuity into the building's fabric. Lime mortar and traditional conglomerates gain prominence, aligning the project with ecological principles of architecture. The artisans' meticulous wooden panelling signifies a dedication to authenticity and craftsmanship.

The coming together of the old and the new | inN arquitectura | STIRworld
The coming together of the old and the new Image: Manolo Espaliú

In La Posada's transformational narrative, each decision flows like verses in a poem, an aesthetic harmony achieving unity. Walls are minimised, and spaces harmonise, celebrating a shared existence within the prism of a house-studio. The architects' orchestration grants La Posada a renewed lease on life, ensuring it continues to nurture dreams for generations to come.

The studio spaces feature wood that complements the original structure | inN arquitectura | STIRworld
The studio spaces feature wood that complements the original structure Image: Manolo Espaliú

Led by Carlos Gómez Sos, inN arquitectura’s visionary transformation of La Posada transcends conventional architectural practice. It is not merely a house or a studio; it's an embodiment of dreams, a sanctuary for creative endeavours, and a haven of peaceful coexistence. As the most recent custodian of La Posada, inN arquitectura has engraved its essence onto this centennial structure, immortalising its own legacy while simultaneously propelling it into a vibrant new epoch. La Posada, through the eloquent language of architecture, reminds us that architecture is not merely about bricks and mortar—it's about dreams, protection, and the ceaseless cycle of creation.

The model of the structure | inN arquitectura | STIRworld
The model of the structure Image: Courtesy of inN arquitectura

Project Details

Name: House-Studio
Location: Huelva, Spain
Design Firm: inN arquitectura
Year of completion: 2023

What do you think?

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
5090,4983,5029,5035,4913

make your fridays matter

SUBSCRIBE
This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE