Mask Architects envisions an alabaster white, organic Villa G01 in Sardinia, Italy

The sprawling, “new generation luxury villa” undulates within a lush garden by the Mediterranean, referencing Sardinia’s architectural and geographic elements in its design.

by Jincy Iype Published on : Feb 05, 2021

Smooth textures, refined interior décor, and a free flowing form outlines Villa G01, an alabaster white, "new generation luxury villa" imagined by Mask Architects. The concept modernises the “rock and cave” setting, imagined within a sweeping, 4,000 sqm lush garden on a waterfront property, integrating itself into the exclusive landscape of Northern Sardinia, Italy. The structure employs natural and local materials and imbibes a pearly, organic essence. Villa G01 aims to evoke your memories of relaxing and enjoying the present, surrounded by splendour and raw nature, fostering mindful connections with your loved ones, shares the practice which is based out of Italy and Turkey.

A free flowing “new generation luxury villa” visualised by Mask Architects | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
A free flowing “new generation luxury villa” visualised by Mask Architects Image: Courtesy of Mask Architects

The drawing board project is expected to be realised by 2023, and cites the existing architectural style of Sardinian works by Jacques Cuelle. Its interiors and carved out volumes reference domus de janas, stone chamber tombs or “Fairy Houses” found in ancient Sardinia, of the Nuragic settlement. Nestled between rocks and the beach bordering the crystal blue Mediterranean sea, Villa G01 “generates an atmosphere of slow, laid-back summer living".

The design draws from Sardinia’s architectural and geographical conditions | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
The design draws from Sardinia’s architectural and geographical conditions Image: Courtesy of Mask Architects

Founders of Mask Architects, Turkish architect and designer Öznur Pınar Çer, along with Italian architect and industrial designer Danilo Petta, share that “Villa G01 was designed to ensure the sustainability of the local architectural and material texture of Sardinia, using contemporary construction technology".

The luxury villa generates a vibe of slow, laid-back summer living | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
The luxury villa generates a vibe of slow, laid-back summer living Image: Courtesy of Mask Architects

The villa design is planned around an interior meandering wall, which the design team calls the “main magnetic curve” in the spacious living room, with the unpredictable, sinous exterior coming up around it. The interiors comprise five bedrooms and living spaces adorned with a landscape of floor to ceiling windows. This creates a bright entrance and connects the living area to the dining and lounge space inside, and onto verandas that extend into a glittering pool. An organic staircase swirls inside and goes on to the level above, a private space envisioned for stillness and meditation.

Aerial view of Villa G01 | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
Aerial view of Villa G01 Image: Courtesy of Mask Architects

Bedrooms are bright and roomy and enjoy spectacular views of the shore and sea, and one of the bedrooms doubles up as a cosy spa. The holiday house also includes a sauna, theatre, and an outdoor, private gym placed between the lush garden and the beach. The service entry sits opposite the main entrance, and has been kept one level underground, and contains a staff quarter, car parking and rooms for storage and laundry.

The refined, cave like villa imagined at night | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
The refined, cave like villa imagined at night Image: Courtesy of Mask Architects

The shapely pool has foldable curtain walls that enable it to act as a palpable transition between the interior and exterior. At times, it can act like an infinity pool, lining up and drifting off into the sea it rests nearby. “The pool is one of a kind, with five different water depths. Four by four metre blocks of high-density polyurethane will be modelled by robots off-site, transported inside and composed using special steel structure and varnished with a resin named gelcoat,” explains Mask Architects.

The pool has five different water depths | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
The pool has five different water depths Image: Courtesy of Mask Architects

The skin of the villa relays a polished, cave-like aesthetic, its roof inspired from the curvy shape of local rocks, which have cavities in them due to corrosion. “Through the villa’s void, users can access the terrace floor for sunbathing and lounging. We also imagine occupants walking on the rooftop, taking in the stunning views at any time of the day,” shares the design team.

One can walk atop the polished, white roof | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
One can walk atop the polished, white roof Image: Courtesy of Mask Architects

The lush garden envelopes the abode and lends “an innate sense of tranquility, fresh, vivid colours and inebriating aromas. It is designed as a natural forest with stones and local plants, promising an ever ready view of sunrises and sunsets," inform Çer and Petta. The outdoor space can also be used for alfresco dining, events and basking on the beachfront.

“The breezy dwelling celebrates spectacular views from its grounded viewpoint, blended into a sensitively landscaped, un-interrupted design, an exquisite garden and direct access to a white beach,” they say.

  • Ground Floor Plan | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
    Ground Floor Plan Image: Courtesy of Mask Architects
  • Level 1/ Roof Plan | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
    Level 1/ Roof Plan Image: Courtesy of Mask Architects
  • Section | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
    Section Image: Courtesy of Mask Architects
  • Section with basement | Villa G01 imagined by Mask Architects | STIRworld
    Section with basement Image: Courtesy of Mask Architects

Project Details

Name: “Villa G01” New Generation Luxury Villa
Location: Northern Sardinia, Italy
Gross Built Area: 4,000 sqm
Internal surface Area: 59,200 sqm
Year of completion: 2023
Architect: Mask Architects
Lead Architects: Öznur Pınar ÇER, Danilo PETTA
Animation and Rendering: Genc Design Studio by Derya Genc
Engineering: Arup, Erkan Sahin

Comments

Comments Added Successfully!

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
1730,1788,1912,1883,1722

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

Collaborate with us

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE