AD Architecture chisels geometries within Fietser International Private Clubhouse

AD Architecture relies on restrained geometries and choreographed illumination to bring alive the sleek and alluring Fietser International Private Clubhouse in Shenzhen, China.

by Jincy IypePublished on : Sep 09, 2022

Spatial design is to be shared, felt, cherished and inhabited. A receptive, human-centric interior design intervention, that regards occupant's comfort and seamless circulation as vital holds the power to truly anchor and elevate user experience. Carrying similar beliefs, AD Architecture has conceived the Fietser International Private Clubhouse as a paradigm in warm minimalism, restrained elegance and quiet strength, a space to pause and ponder. Situated in a financial sector in Shenzhen, this socialising venue for elites dubbed in natural and earthy tones revels in its "asymmetrical symmetry" that looks inward, to balance opposites of freedom and order, of mingling and solo contemplation.

Restrained, neat geometries and choreographed illumination bring alive the sleek and alluring Fietser International Private Clubhouse in Shenzhen | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
Restrained, neat geometries and choreographed illumination bring alive the sleek and alluring Fietser International Private Clubhouse in Shenzhen Image: Ouyang Yun

The design goal, according to the Chinese designers, was to create a neutral, steady, and a tranquil spatial environment fostering interaction, and eventually, bringing users closer together in the largely sculptural and monolithic space. Sleek and alluring, the mostly bare aesthetic of the clubhouse is provided relief through channels of straight light, that seem to pool into, or glow ethereally from fixtures, edges and surfaces flowing and resting inside.

  • AD Architecture conceived the clubhouse with a goal to create a neutral, steady and tranquil spatial environment  | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    AD Architecture conceived the clubhouse with a goal to create a neutral, steady and tranquil spatial environment Image: Ouyang Yun
  •  Inside one of the dining rooms | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    Inside one of the dining rooms Image: Ouyang Yun

With cut and inserted austere geometries obscuring and uncovering the space, some scooped out, others placed, the Fietser International Private Clubhouse in China is a venue for reception and negotiation, yet also emphasises privacy in its reticent and robust being. “It is a container at first,” relays the chief designer who adheres to rationality guided by emotions, to integrate spatial functionality with personality. With every project, AD Architecture strives to create spaces that mediate a planned collision of simplicity and intricacy, birthing a space that pulls people in at first glance, letting them fraternise with it as they would like.

  • Geometric details of the clubhouse interiors | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    Geometric details of the clubhouse interiors Image: Ouyang Yun
  • The entrance lobby | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    The entrance lobby Image: Ouyang Yun

Indulging in a modest materiality of treated stone and dusky wood accompanied by handmade paint and wooden veneer, the Chinese design indulges in communion with its users in both, certainty and uncertainty – the uncluttered and cavernous interior design places importance on unlocking and encouraging people’s transient interactions, while its own form remains unchanging. The interplay of warm and soft, imperfect-cool and perfect-hard surfaces of the stone architecture enables guests to experience the clubhouse with all of their senses engaged.

  • The socialising venue is dubbed in natural and earthy tones, and revels in its “asymmetrical symmetry
    The socialising venue is dubbed in natural and earthy tones, and revels in its “asymmetrical symmetry" Image: Ouyang Yun
  • Inside the Fietser International Private Clubhouse for elites conceived by AD Architecture in Shenzhen, China | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    Inside the Fietser International Private Clubhouse for elites conceived by AD Architecture in Shenzhen, China Image: Ouyang Yun

Xie Peihe, Founder and Chief Designer of AD Architecture elaborates, "We are creating some visible illusions, including conflict between the falling and the floating, dialogue between roughness and smoothness, coexistence of freedom and order, and asymmetrical symmetry. Through these illusions, emotion and rationality complement each other in the space. What AD Architecture seeks is a kind of quietness in the bustling city, as well as harmony between opposites.”

  • An intended interplay of scooped out and added geometries in the space as well as its furniture and decor is employed | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    An intended interplay of scooped out and added geometries in the space as well as its furniture and decor is employed Image: Ouyang Yun
  • With next to no natural light, objects and people encounter illumination in a subtle and simulated sense | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    With next to no natural light, objects and people encounter illumination in a subtle and simulated sense Image: Ouyang Yun

With next to no natural light, objects and people encounter illumination in a subtle and simulated sense within the geometric design – the boxy, stretch ceiling above coincides and makes friends with the skirting lights below to illuminate the minimal design in fullness. "Light and objects are mutually dependent, both of which are neither independent systems nor opposites. Although its form cannot be altered by functions, the space plays the role of a light maker. The light plays with objects, thereby triggering some fresh spatial emotions,” he continues.

Channels of straight light seem to pool into, or glow ethereally from fixtures, edges and surfaces | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
Channels of straight light seem to pool into, or glow ethereally from fixtures, edges and surfaces Image: Ouyang Yun
Detail of a bench and skylight inside the clubhouse | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
Detail of a bench and skylight inside the clubhouseImage: Ouyang Yun

These systems of lights are contained within choreographed, cut geometries, concealed with hefty stone screens and let wild with set channels and sources, and given slight detail by the subtle, shifting textures of the surfaces they reflect on.

  • Systems of lights are contained within choreographed, cut geometries | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    Systems of lights are contained within choreographed, cut geometries Image: Ouyang Yun
  • The mostly bare aesthetic is given slight detail by the shifting textures of surfaces | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    The mostly bare aesthetic is given slight detail by the shifting textures of surfacesImage: Ouyang Yun

Away from the noise of the city, the 1,000 sqm clubhouse features spatial functions that perform inadvertently, where the congruent design lets users be, with accidental interactions and stories unfolding. "In such a harmonious space, users feel surprisingly comfortable while socialising with others,” ensures Peihe.

  • The tea room  | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    The tea room Image: Ouyang Yun
  • The three floors of the clubhouse are linked vertically by three private rooms | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    The three floors of the clubhouse are linked vertically by three private rooms Image: Ouyang Yun

The three floors of the contemporary design are linked vertically by three private rooms, to ensure an optimal balance between spatial privacy and independence. The first level hosts an expansive lobby, tea room and dining room while the next focuses on an outdoor activity area, and another panoramic tea and dining room. This is followed by a bar that takes over the entire floor above.

  • The venue fosters reception and negotiation, yet also emphasises privacy in its reticent spatial programme  | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    The venue fosters reception and negotiation, yet also emphasises privacy in its reticent spatial programme Image: Ouyang Yun
  •  A materiality of treated stone and dusky wood accompanied by handmade paint and wooden veneer is used for the clubhouse interiors | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
    A materiality of treated stone and dusky wood accompanied by handmade paint and wooden veneer is used for the clubhouse interiors Image: Ouyang Yun

The spatial experience inside unfolds one scene after another, like flowing frames of a theatre set. AD Architecture practices unmistakable restraint with the private clubhouse's interiors, focusing explicitly on user’s stories and experiences, as much as the curated objects and furniture design that help elevate it.

Floor plans | Fietser International Private Clubhouse by AD ARCHITECTURE | STIRworld
Floor plans Image: Courtesy of AD Architecture

Project Details

Name: Fietser International Private Clubhouse
Location: Shenzhen, Guangdong, China
Area: 1,000 sqm
Year of completion: 2022
Designer: AD ARCHITECTURE
Chief designer: Xie Peihe

What do you think?

About Author

Recommended

LOAD MORE
see more articles
3684,3718,3628,3749,3826

Keep it stirring

get regular updates SIGN UP

This site uses cookies to offer you an improved and personalised experience. If you continue to browse, we will assume your consent for the same.
LEARN MORE AGREE